Másképp kell adózni mostantól ingatlaneladás után

2017.07.18. Írta:

Változnak a magánszemélyek ingatlanértékesítésből származó jövedelmének felhasználásával kapcsolatos adószabályok - hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.

Az új rendelkezés szerint a magánszemélyek ingatlanértékesítésből (ingatlan és vagyoni értékű jog átruházásából) származó jövedelmét a bevételből kiindulva, a költségek és a tulajdonban tartás időszakát figyelembe véve kell meghatározni.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény jelenleg hatályos rendelkezése alapján, amennyiben a magánszemély ingatlanértékesítésből származó jövedelmét vagy annak egy részét a bevallási határidőn belül saját maga, közeli hozzátartozója, élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában vagy más hasonló intézményben biztosított férőhely visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli megszerzésére használja fel - és ezt az adóbevallásában feltünteti -, a megállapított és bevallott adót (vagy annak a felhasznált jövedelemre eső részét) nem kell megfizetnie.

Amennyiben a jövedelem cél szerinti felhasználása a bevallást követően történik meg az értékesítést követő két évben, akkor a magánszemély adókiegyenlítés formájában igényelheti vissza a megfizetett adót.

A módosítás eredményeképpen a bevallás benyújtása utáni cél szerinti felhasználás esetén már nem adókiegyenlítéssel, hanem a jövedelem felhasználásának igazolásával igényelheti vissza a magánszemély a megfizetett adót.

Tehát megszűnik az adókiegyenlítés bonyolult rendszere és a magánszemély a megfizetett adót akár már év közben is visszaigényelheti.

A módosítás 2017. július 20-ától lép hatályba, de átmeneti szabály alapján már a 2017. január 1-jétől keletkezett adókötelezettségre is alkalmazható.

Forrás: Pénzcentrum,NAV

Hírek archivum