writegigs.net

Már az új feltételekkel igényelhető a CSOK

2016.09.19. Írta:

Szeptember 16-án hatályba léptek a Családi Otthonteremtési Kedvezményről (CSOK) szóló 16/2016. (II.10.), illetve 17/2016. (II.10.) Kormányrendeletek egyszerűsítéseket és kiterjesztéseket szabályozó módosításai.

Az FHB Bank fiókjaiban már az új feltételek szerint érhető el a CSOK.

A legfontosabb, legtöbb ügyfelet érintő változások
• Új lakást már a használatbavételi engedély megszerzése előtt is meg lehet venni a támogatással.
• A születendő magzat a korábbi 24. helyett már a 12. hetet követően gyermeknek minősül.
• A gyermek maximális életkora 20 helyett 25 év és már nem előírás a hallgatói jogviszony.
• Gyámság alatt álló gyermekre is igénybe lehet venni ezt a támogatást.
• Szolgálati lakásban élő is igényelhet, ez a jogviszonya nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének.
• Építőközösség tagjai is igényelhetik a támogatást az építőközösség nevére kiállított számla alapján.
• Osztatlan közös tulajdon esetén a használati jogmegosztásban nevesített kizárólagos tulajdon elfogadható tulajdonnak.

A CSOK támogatás változatlanul kiegészíthető piaci kamatozású vagy kamattámogatott hitellel.

Mit hozhatnak a módosítások?

Alapvetően technikai jellegű a csok-rendelet csütörtökön megjelent kibővítése, áttörést semmiképpen, de érdemi hatást sem gyakorol a piacra - kommentálta a napi.hu kérdésére a frissen megjelent csok-könnyítéseket Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója. Petz szerint a csok - bár pr eszközként kiváló - a magyar gazdaság növekedését serkentő eszközként nagyon szerény a szerepe. Ezt vélhetően a kormány is érzékeli, ezért lengette be a minap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy esetleges újabb otthonteremtést támogató csomag bevezetését - mondta Petz.

A GKI továbbra is 9-10 ezer új lakás átadásával számol 2016-ra, a 2017-es prognózisban 14-15 ezer új lakást jósolnak. A növekedés hátterében egy a csoktól függetlenül is élénkülő piac, az éveken keresztül elhalasztott kereslet megjelenése áll - erősítette meg ismét a GKI ügyvezetője.

Vele ellentétben Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója úgy tartja, a könnyítések között leglényegesebb és érdemi változás, hogy már a használatbavételi engedély előtt igényelni lehet csokot. Földi szerint ez mindenképpen csökkenti a lakásvásárlók bizonytalanságát, és azt a kockázatot, hogy az előzetes felmérés dacára az utolsó pillanatban az igénylő mégsem kapja meg a kért támogatást.

A csok-szerződést kötöttek között hirtelen megjelennek majd azok, akik eddig azért maradtak ki az új lakás vásárlásából, mert a használatbavételi engedély előtt nem mertek elköteleződni, mivel saját forrásból nem tudták volna kiegészíteni az árat, ha végül elutasítják a támogatás iránti kérelmüket. Ez a kör év végére, jövő év elejére jelenik meg a statisztikákban - véli Földi Tibor. A fejlesztő szerint az már nem jelent problémát, hogy a folyósításra csak a használatbavételi engedélyt követően kerülhet sor, miután a vételár legnagyobb részét a legtöbb projektnél csak a használatbavételi engedély birtokában kell megfizetni, legalábbis azoknál a fejlesztőknél, akik nem a vevők pénzéből építenek - tette hozzá.

A változások megkönnyíthetik az új lakások értékesítését, így még több beruházó vághat bele újabb fejlesztésbe. Emellett a lakásépítések felgyorsulhatnak - véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Miután a támogatás folyósítása továbbra is csak a lakás használatbavételi engedélyének megszerzése után lehetséges, az átmeneti finanszírozásban fontos szerephez juthatnak a bankok ajánlatai vagy a beruházók által kínált rugalmasabb fizetési feltételek - teszi hozzá.

Gergely Péter, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője szerint a könnyítések a lakáshitelezésre is kedvező hatással lehetnek. Az idén növekedő pályára állt a lakáshitelezési piac, az újonnan kötött lakáshitel-szerződések értéke júliusban 12, júniusban 43, májusban pedig közel 80 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: napi.hu,Pénzcentrum

Hírek archivum