Lehet válogatni a családi házas mintatervekből

2019.09.20. Írta:

Elkészült a a Nemzeti Mintaterv Katalógus. A kiadvány a magyar építészeti hagyományokra épülő, részletes költségelemzéssel ellátott családi házak 3 dimenziós vázlatterveit tartalmazza.

A katalógusba a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. által kiírt ötletpályázatra érkezett nyertes pályázatok kerülnek bele, így az építkezést tervező családok 72 pályázó 93 vázlat tervével ismerkedhetnek meg. Az ötletpályázatra 149 pályázó, 273 pályaművet küldött be, ezek közül a bírálóbizottság választotta ki azt a 93-at, amelyet a nagyközönség is megismerhet. A hétfői rendezvényen a nyertes pályamunkákat beküldők oklevelet vehettek át, ezen felül minden egyes támogatott vázlatterv után 500 ezer forint díjazásban részesültek. A helyszínen kiadott jelentés szerint ez a szemléletformáló tervgyűjtemény az építtető családok számára kiszámítható bekerülési és üzemelési költségű családi házak mintaterveit tartalmazza.

Az ötletpályázaton kockaházak átalakítása, kalákában – vállalkozó nélkül a faluközösség összefogásával – megépíthető családi házak, illetve korszerű technológiával épülő családi házak – okosotthonok – kategóriába küldhették be vázlataikat a pályázók. A nyertes munkák közül 20 megoldás a kockaházak átalakítására, 29 a kalákában megépíthető családi házra, 44 pedig a harmadik kategóriára az okosotthonok kialakítására vonatkozott. Közölte, a most elismert munkákból a Tudásközpont munkatársai készítik majd el a kiviteli terveket, csatolnak hozzájuk részletes költségelemzést és teszik lehetővé, hogy az építkezés előtt álló család 3 dimenziós modell segítségével tekinthesse meg a terveket. Az így kialakított mintatervkatalógus várhatóan 2020. januártól lesz elérhető az nmtk.lechnerkozpont.hu honlapon, amelyen jelenleg a vázlatterveket lehet megtekinteni, szempontonként kereshető formában.

A 2020-as mintaterv ötletpályázatban elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogyan dolgozik ma Magyarországon egy építész, milyen építészeti stílusjegyeket visel magán az általa tervezett épület az adott tájegységet tekintve, illetve, hogyan felel meg alkotása a 21. század infrastrukturális kihívásainak a gépészet és a műszaki megoldások terén.

Forrás: MTI

Korábbi interjúnnk a témában:
Az építtetőknek és az építészeknek is hasznos lehet a mintaterv katalógus

Hírek archivum