Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Kormányzati lépéseket sürget az ÉVOSZ

2019.02.21. Írta:

Az építőipar teljesítménye hónapról-hónapra javul, az idén 15 százalékkal bővülhet 2018-hoz képest, az ágazatban a legnagyobb kihívás a hatékonyság növelése - nyilatkozta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek.

Hozzátette, az ÉVOSZ 2020-ban a fizetőképes kereslet várható csökkenése miatt az építőipar növekedésének lassulásával számol, de azt sem tartják kizártnak, hogy jövőre is kétszámjegyű lesz a növekedés mértéke.

A szakszövetség elnöke szerint a bővülés ütemére negatívan hat a hatékonyság szintje és a szakmunkás hiány.

A kialakult helyzet megoldásában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett, költségvetési forrásból finanszírozott vissza nem térítendő támogatásnak rendkívül fontos szerepe van, hiszen a kormány 2020-ig összesen 36 milliárd forintot biztosít az építőiparban dolgozó kis- és közepes vállalkozások (kkv) modernizációjára, kapacitás-bővítésére és technológiai fejlesztésére - mondta Koji László.

A szakszövetség most azt szeretné elérni, hogy a kormány a 2019-re és a 2020-ra előirányzott pályázati forrást, azaz a 12, illetve 8 milliárd forintot egyaránt idén áprilisban tegye elérhetővé. Így elérhető lenne, hogy a pályázatra jogosult cégek 10-15 százaléka használhassa ezt a hatékonyságjavító eszközt, szemben a jelenlegi 4-5 százalékkal.

A cégek is tisztában vannak azzal, hogy csak akkor maradhatnak versenyben, ha fejlesztenek, emiatt aztán azok a vállalkozások, amelyek nem részesülnek állami támogatásban, lízing, banki hitel vagy saját forrás felhasználásával korszerűsíthetik technológiájukat - jegyezte meg a szakember.

Koji László arról is beszámolt, hogy Magyarországon az egyéni vállalkozókat is beleszámítva 100 ezer vállalkozás működik az építési piacon, amelyeknek a túlnyomó többségét a mikro vállalkozások, azaz a 10 embernél kevesebbet foglalkoztató cégek adják. Nem véletlen - mondta az ÉVOSZ elnöke - hogy a kormányzati támogatást csak a kis- és a közepes vállalkozások, azaz a 10 embernél többet és a 250-nél kevesebbet foglalkoztatók vehetik igénybe.

Az elaprózódott szervezeti felépítés komoly probléma, amely kormányzati beavatkozást sürget - mondta a szakember, aki szerint ez igaz arra az ágazati problémára is, hogy az utóbbi pár évben az ágazatba érkező segédmunkások gyakorta olyan munkaadóknál helyezkedtek el, amelyeknél jellemző a feketefoglalkoztatás és a munkavédelmi szabályokat sem tartják be.

Koji László kiemelte, az ÉVOSZ nagy hangsúlyt helyez a külföldön dolgozó magyar szakemberek hazacsábítására, ezért indítják majd el az úgynevezett Hazatérési börzét, vélhetően az év közepén. A börze lényege, hogy az ÉVOSZ Bajorországban, Alsó-Ausztriában és Baden-Württembergben szervez rendezvényeket, ahol magyar munkaadók bemutathatják a külföldön dolgozó magyaroknak, hogy milyen feltételeket, béreket tudnak számukra biztosítani, ha visszatérnek Magyarországra.

Forrás: MTI

Hírek archivum