Könnyítések a csok és a falusi csok szabályaiban

2023.05.15. Írta:

Megjelent a kormányrendelet, amely több könnyítést is bevezet a csok és a falusi csok lakástámogatásoknál. A családoknak több idejük lesz a lakásfelújításra, és egy alkalommal az építési munkálatok és azok költségvetése is módosítható.

 A csoknál és a falusi csoknál iezentúl a támogatott személy a  határidő lejártát megelőzően egy alkalommal kérheti a banktól a vállalt építési, korszerűsítési munkálatok, vagy azok költségének megváltozása miatt a támogatási szerződés és a költségvetés módosítását, ha így is biztosítható az előírt feltételek teljesülése.

A falusi csok esetében további, minden igénylőre vonatkozó módosítás, hogy a korszerűsítési munkálatok elvégzésére előírt határidő 1 évvel meghosszabbodik, a támogatási szerződés megkötésétől számított 3 évről négyre nő.

 A csok esetében a vállalkozás székhelyét akár utólag is be lehet jelenteni a támogatással megszerzett ingatlanba. Így a támogatási jogviszonyt követően létrejött gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozások székhelyét bejelenthetik a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásba vagy házba, ahogy arra a támogatási jogviszony létesítésével egyidejűleg jelenleg is lehetőség van.

Bevezették az életvitelszerű bentlakás fogalmát, és bekerültek a rendeletbe a kisajátítás miatti elidegenítés szabályai, valamint pontosították a gyermekelhelyezésre és a lakóhely létesítésére vonatkozó rendelkezéseket.

A csoknál adminisztrációs könnyebbséget jelent, hogy megszűnik a támogatott személy lakcímbejelentésének igazolási kötelezettsége. Eddig ezt a támogatást igénybe vevőnek a hitelező bankjánál kellett igazolnia a lakcímkártyával, amelyen már a támogatásban szereplő lakóingatlan szerepel. Ehelyett a Magyar Államkincstár ellenőrzi a lakcímlétesítés megtörténtét. Erre a jelenlegi szabályok szerint 90 nap van a csok folyósítását követően. Az automatikus ellenőrzés a módosítás utáni új igényléseknél kezdődik meg. Ezen felül az eddigi 60 napról 90 napra hosszabbodik a vállalt gyermekek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő. 

A falusi csok esetében a Csongrád-Csanád vármegyében található Tömörkénnyel bővült a preferált kistelepülések listája.

A következő rendeletek módosultak (A Kormány 169/2023. (V. 12.) Korm. rendelete a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletek módosításáról):

  • A fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról szóló 134/2009. (VI. 23.) Korm. rendelet
  • Az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet
  • Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet
  • A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet

A rendelet 05.13-tól, néhány paragrafus 07.01-től hatályos.

Forrás: Bank360, Magyar Közlöny

 

Hírek archivum