Pixabay

Konkurenciát kaptak az ingatlanbefektetések

2019.06.07. Írta:

Az utóbbi évek befektetési slágere egyértelműen az ingatlan. A legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint azonban a bérleti hozamok öt év alatt Budapesten jelentősen csökkentek, míg más befektetési termékek egyre vonzóbbak lehetnek.

Nem kell azonban búcsúzni az ingatlanbefektetéstől, számos olyan ingatlantípus és város található az országban, amely még mindig kedvező hozamszinttel kecsegtet.

Nehéz eldöntetni, hogy a tyúk volt korábban vagy a tojás: azért lett vonzó befektetési lehetőség az ingatlan, mert jelentős értéknövekedés mellett a kiadás is szép hasznot hozhatott, vagy az általános ingatlanár növekedés köszönhető a befektetők keltette keresletnövekedésnek? Egy biztos: az elmúlt években a kis- és a nagybefektetői körben is igen népszerűvé váltak az ingatlanok.

"Az csinálta a legjobb befektetést, aki 4-5 évvel ezelőtt panellakást vásárolt, majd bérbe adta" – véli Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. „Adataink szerint ugyanis a panelek bérleti díja öt év alatt jóval a téglalakások szintje felett, átlagosan kétszeresére nőtt, míg a panel- és téglalakások drágulásában csak minimális különbség van a panelek javára. Mára a kétféle ingatlantípus aktuális hozamszintjében nincs jelentős különbség” – tette hozzá.

Az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképéből kiderült, hogy az elérhető bérleti hozamszint az elmúlt öt év során minden nagyvárosban és fővárosi kerületben csökkent, mivel míg a bérleti díjak átlagosan „csupán” másfélszeresére nőttek, addig a lakásárak jóval nagyobb mértékben, több mint duplájára emelkedtek. Emiatt a kritikus öt százalékos éves nettó bérleti hozam közelébe csökkent néhány terület. Budapest V., XI. és II. kerülete rendelkezik a legalacsonyabb – de egyáltalán nem elhanyagolható mértékű, öt százalék körüli – hozamokkal.

OTP étréktérkép 2019 1 06 netto hozam 768

Ezzel együtt egyre versenyképesebbé válnak más megtakarítási termékek, amelyek elsősorban a kisbefektetők érdeklődését vonhatják el az ingatlanok felől. A Prémium Magyar Állampapír vagy a Magyar Állampapír Plusz öt év alatt akár öt százalékos éves nettó hozamával már meghaladhatja egyes területek ingatlanbefektetéseinek átlagos hozamát.

Nem kell azonban temetni az ingatlanbefektetést, számos olyan terület van, hol kifejezetten szép bérleti hozam érhető el – hangsúlyozza Valkó Dávid. A nagyvárosok közül Pécs és Szeged a két legmagasabb, 8,3 illetve 7,3 százalékos hozammal kecsegtető megyeszékhely, Budapesten pedig a VIII. és a III. kerületben lehet 6,5 százalékos várható hozammal számolni. Ráadásul jól megválasztott ingatlanvásárlással a bérleti hozam mellett még most is látványos értéknövekedés érhető el. Aki még mindig ingatlanbefektetésben gondolkodik, annak érdemes felkeresnie ingatlanközvetítő szakembert, aki tisztában van a legjobb lehetőségekkel.

Forrás: OTP Ingatlanpont, vg.hu

Hírek archivum