Magyar Építők

Kimagasló évet zárt az építőipar 2017-ben

2018.02.12. Írta:

Korábban soha nem látott mértékben, 29,6%-kal nőtt az építőipari termelés tavaly Magyarországon – mondta Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva. Az elemzők szerint van még tere a bővülésnek, amit - a egyre több hazatérő szakember ellenére - hátráltathat a munkaerőhiány.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: az építőipar növekedését a kormány lakáspiacot támogató intézkedései, így az otthonteremtési program és a lakásáfa csökkentése is nagymértékben segítették.

2010 átlagához képest 26,9%-kal nőtt az építőipar, amellyel Magyarország az első helyen szerepel a régiós országok között.

Varga Mihály ismertette: tavaly decemberben 35%-kal bővült az ágazat, amely 3,9%-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest. Az építőipar folyamatos bővüléséhez mindkét építményfőcsoport termelése hozzájárult, az épületek építése 28,9%-kal, az egyéb építményeké 45,3%-kal nőtt éves alapon – közölte a tárcavezető.

Az építőipar további növekedését vetíti előre, hogy a szerződések száma december végén 129,5%-kal haladta meg az előző évi szintet – közölte Varga Mihály hozzátéve, hogy a lakásépítési engedélyek, és az épített lakások száma is tovább emelkedett. Az előbbi 32,7%-kal, az utóbbi pedig 51,5%-kal bővült 2017 első három negyedévében. Varga Mihály kiemelte: az ágazatban zajló kedvező folyamatoknak köszönhetően az építőipar pozitívan, akár 0,9 százalékponttal is hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez 2017-ben.

A tárcavezető elmondta: a kedvező gazdasági környezetnek és az ágazatot támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az építőipar a növekedés egy húzóágazata lehet a következő időszakban, amelyből a magyar építőipari vállalkozások hosszú távon is profitálhatnak.

A kapacitáshiány hátráltatja a bővülést

Tavaly már látszott a havi adatokból, hogy lendületesen fejlődik az építőipar és folyamatosan dolgozza le az előző évi hátrányt. A látványos növekedés az alacsony bázissal és azzal magyarázható, hogy felpörögtek az uniós forrásokon alapuló fejlesztések és lendületet kaptak az újlakás-építések is - kommentálta a friss adatokat Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

Az ágazat lendületben maradhat az idén is, mivel a rendelésállomány jelentős. A rendelésállományból adódó építkezések csak azonban csak 9-12 hónap alatt jelennek majd meg a tényleges adatokban. Az építőiparban a termelői árak jelentősen növekedtek és a drágulás várhatóan folytatódik a következő időszakban.

Ráadásul nem mindegyik megrendelésből és tervből lesz tényleges építkezés, különösen azért, mert az építőipar kapacitáshiánnyal, ezen belül szakemberhiánnyal küzd. Emiatt a kereslet alapján várható növekedésnél kisebb mértékű bővülésre lesz képes az ágazat. 2018-ban összességében a tavalyinál lassabb, de így is 10 százalék feletti növekedésre van kilátás, részben a már említett kapacitáshiány és a tavalyi nagyon magas bázis miatt - véli Németh.

A fellendüléssel kapcsolatban érdemi kockázatot a fellépő szakemberhiány jelenthet, ám ez elsősorban a béremelési versenyben kevésbé részt venni tudó mikrovállalkozásokat érinti - fogalmazott Horváth András, a Takarékbank Zrt. elemzője. A legutolsó negyedéves munkaerő-piaci statisztikák viszont ezt nem feltétlenül igazolják, mivel ismét kiugró, 41 ezer fős bővülést mutat az építőipar létszáma az előző évihez képest és így már 322 ezren dolgoznak a szektorban. Ez minimálisan továbbra is elmarad a válság előtti 330 ezer fős létszámtól, azonban a gépesítés foka jóval magasabb a jelenlegi építőiparban, mint 10 éve, így nem is feltétlen lesz szükség ezt a létszámot elérni. A szerződésállományokból és a megrendelésekből következően viszont van még tere a bővülésnek, amit a vállalkozások a létszámbővülés alapján láthatóan meg is tudnak tenni a hazai munkaerőpiacról illetve a piaci információk szerint külföldről egyre nagyobb volumenben hazatérő szakemberekből.

A tavalyi látványos gyorsulás után 2018-ban már erőteljes lassulásba válthat a kivitelezési árak növekedése - mondta Tatár Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Futureal Development Holding vezetője. A cég tapasztalatai alapján Budapesten a múlt évben mintegy 25-30 százalékkal emelkedtek a kivitelezési árak, a vállalatcsoport szakértői az idén 5-10 százalékos növekedéssel számolnak.

A kivitelezési árakra az újlakás- és az irodapiac idei alakulása egyaránt fékezőleg hathat. Az 5 százalékos lakásáfa jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, illetve a fejlesztők projektindítási kedvének megcsappanása lehet az egyik ilyen tényező. A másik az, hogy a kisebb, kevésbé tőkeerős irodaház-építők között is sokan kerültek nehéz helyzetbe: számos projekt már most óriási késésben van, több bejelentett fejlesztés pedig még el sem indult - fogalmazott a szakember. A kisebb projektek megvalósítása azért egyre bizonytalanabb, mert az amúgy is komoly létszámhiánnyal küzdő kivitelezői oldal az állami beruházásokat, valamint a tőkeerős fejlesztők nagyobb iroda- és lakóingatlan-projektjeit részesíti előnyben.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium, MTI

Hírek archivum