Ki akar energiafaló házban lakni?

2022.08.08. Írta:

Mostantól valószínűleg az energiafogyasztás lesz az elsődleges szempont a lakásvásárlásnál. Már el is kezdtek menekülni az elavult, energiafaló ingatlanokból azok a tulajdonosok, akiknek nincsen pénzük sem a korszerűsítésre, sem a magas rezsiszámlákra. Igen ám, de ezeket a csak nyomott áron tudják eladni, míg az energiahatékony lakások ára várhatóan tovább emelkedik majd.

Már most egyre nehezebb eladni a nagy alapterületű, szigetelés nélküli, energiahatékonyságból nem brillírozó ingatlanokat – nyilatkozta az rtl.hu-nak Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője. A szakértő szerint az energiahatékony, alacsony rezsijű, korszerű és kis alapterületű ingatlanok minősülnek slágertermékeknek a piacon, továbbá az ebbe a kategóriába nehezen beilleszthető távfűtéses panellakások, amikre azonban nem vonatkoznak az új rezsiszabályok, legalábbis ami a gázfogyasztást illeti.

„A rezsinövekedés igazi vesztesei az elavult fűtési technológiát használó, 2-3 generációs családi házak lehetnek” – mondta Balogh László. Az ingatlanpiac komolyan az őszi hónapok folyamán fogja megérezni a változást, a szakértők szerint ugyanis ekkor fognak sokan rádöbbeni, hogy az új szabályok értelmében mennyit is kell fizetniük.

Rajnai Gábor, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan divíziójának vezetője szerint azok az ingatlanok, amelyeknek fenntartási költségei jelentősen megemelkednek, kvázi értéktelenné válnak. A rezsiemelés hatására drámai eltérések lehetnek azonos méretű és elhelyezkedésű ingatlanok között attól függően, milyen szigetelési és gépészeti megoldásaik vannak.

A rezsicsökkentés bevezetése kényelmessé tette a fogyasztókat, nem motiválta őket energiahatékonysági beruházásokra. A kormány korrekciója most több millió embert ért hidegzuhanyként, amely ráadásul kettészakítja az ingatlanpiacot” – véli Rajnai.

A BDO szerint a jövőben az energetikai besorolás fogja érdekelni a vevőket: az elavult fűtési technológiát használó, rosszul szigetelt ingatlanok piaca befagy, a modern fűtési-hűtési technológiát alkalmazó, szigetelt ingatlanok ára pedig töretlenül, vagy az eddiginél is meredekebben fog emelkedni.

Az Ingon.hu a frissen meghirdetett ingatlanok tulajdonosai körében végzett saját felméréséből már most látszik, hogy sokan menekülnének a nagy alapterületű, korszerűtlen családi házakból, például a Kádár-kockákból.

A rendszerváltás előtt épült korszerűtlen - szigeteletlen vagy gyengén szigetelt, egyrétegű ablakokkal és elavult fűtési rendszerrel működő - családi házak fűtése a rezsiszabályok változásával a havi 50-60 ezer helyett már több százezer forintba kerül majd. Jellemzően ezek tulajdonosainak nincs forrásuk az energetikai korszerűsítésre sem.

A csaknem ezer fő megkérdezésével, célzottan a frissen meghirdetett ingatlanok eladói körében végzett, friss felmérés eredménye azt mutatja, hogy közülük sokan mielőbb megválnának idézi a Világgazdaság az ingatlanmarketing-szolgáltató cég tulajdonos-ügyvezetőjét, Vajnági Richárdot.

Az új rezsitámogatási szabályok bejelentése után meghirdetett házak eladói közül a válaszadók 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi nagyobb ingatlanát kisebb lakásra vagy házra akarja cserélni. 

Az eladók 18 százaléka tervezi a jelenleginél nagyobb lakás vagy ház vásárlását most, és ők is zömében felújított, korszerű ingatlant keresnek.

A nagy alapterületű, korszerűtlen házakból így hamar túlkínálat lehet, ami árcsökkenéshez vezethet. A vevők ugyanis beárazzák az elkerülhetetlen felújítás árát, a nyílászárócsere, a fűtés-korszerűsítés és a hőszigetelés nyolc számjegyű, azaz tízmillió forintokba kerülő költségét.

A szakértők szerint problémát okozhatnak azok a bankhitellel terhelt ingatlanok is, amelyek a rezsiemelés hatására energetikailag fenntarthatatlanná váltak. A tulajdonosoknak újabb forrásokat kell biztosítaniuk arra, hogy az ingatlant fenntarthatóvá tegyék. 

Előforduljat például a régi, elavult villaépületek kényszerértékesítése: a befektetők számára ez egy jó lehetőség, hogy olcsóbban juthassanak építési telekhez. Még az is lehet, hogy az ingatlant már csak telekáron lehet eladni.

A lanyhább kereslet a fejlesztői kedv látványos visszaesését ígéri: ha lesznek is projektek, azok drágák lesznek, és leginkább a készpénzes vásárlók kerülnek majd előtérbe. Rajnai arra számít, hogy a következő évek slágerbefektetése  a szigetelőanyag-gyártás és az alternatív fűtési megoldások lesznek. „Egy nagy ívű, célzott országos felújítási program segíthet az építőiparnak is a túlélésben” – mondta a szakértő.

Az Ingon.hu eladóimotiváció-kutatásának beszédes része a hajdan befektetési céllal vásárlók arányának megkétszereződése. Ők néhány hónapja még 5 százalékot képviseltek, most azonban csaknem 10 százalékra nőtt az arányuk az eladni szándékozók között. Az Ingon.hu felmérése szerint a befektetők közül egyre többen most akarják realizálni az árfolyamnyereséget, mert immár a lakásárak stagnálására, sőt csökkenésére számítanak. A befektetők azonban nem tűnnek el a piacról, hanem egy alacsonyabb árszinten visszatérnek, akár a leértékelődő, nagy és korszerűtlen ingatlanokra is vevők lesznek, mert van tőkéjük a felújításra, és céljuk a továbbértékesítés.

Forrás: hvg,hu, napi.hu, vg.hu

Hírek archivum