TLE / Szentiváni János

Készülnek az arculati kézikönyvek a településeken

2016.09.15. Írta:

Elkészültek az első településképi arculati kézikönyvek, amelyek a tervek szerint minden magyarországi helységben segítik majd az építkezőket.

Jelenleg városaink, falvaink alig tizede rendelkezik valamiféle településképi szabályozással, a következő években azonban sorra mind a 3200 településről elkészül a látványos kötet, amelyeket később elektronikus formában bárki elérhet. Próbaképpen négy város, illetve falu kézikönyve készült el a napokban.

– A nemrég elkészült településképi törvény igazi újdonság a hazai jogalkotás területén. Szimbolikus jelentőséggel bír, mind a nyelvezetét, mind a tömörségét és a szándékait tekintve – mondta a Magyar Időknek Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára. Hangsúlyozta, az új jogszabály kifejezetten településeink megjelenésére, az építészeti-örökségvédelmi értékek megőrzésére helyezi a hangsúlyt.

Egy-egy kézikönyv kézzelfogható segítséget jelenthet minden településen a látványos és tömör tartalmával. – A kis kötetek számba veszik az adott faluban vagy városban fellelhető értékeket, közérthető módon, fényképekkel és ábrákkal színesítve. Összegyűjtik mindazon helyi stílusjegyeket, amelyek egy ház tervezésénél szóba jöhetnek: a tájolást, a méretet, a nyílászárókat és kapukat, a kerítést, a tetőt. Ahogy a település szövete utcáról utcára, övezetről övezetre változik, úgy a kézikönyvek is sorra bemutatják, hogyan illik az adott helyen építkezni és hogyan nem – fogalmazott Füleky Zsolt.

Füleky Zsolt jelezte, jelenleg még dolgoznak a kézikönyv elkészítésének pontos forgatókönyvén, hogy a településeknek legyen egyfajta sorvezetőjük ehhez a munkához. Ebben a feladatban különösen fontos a főépítészek szerepe.

Forrás: Magyar Idők

Hírek archivum