Készül a családi házak energetikai felújítási pályázata

2016.02.19. Írta:

Most készül a családi házak komplex energetikai korszerűsítését lehetővé tevő pályázatcsomag, a tulajdonosok várhatóan augusztustól pályázhatnak hitelre - válaszolta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

A parlament honlapján megjelent válaszában az államtitkár leszögezte: a kormány számára fontos, hogy olyan programokkal támogassa a családokat, amelyeknek köszönhetően a háztartások energiafelhasználása csökken. Ennek jegyében született döntés az Otthon Melege Program folytatásáról is, amelynek keretében kidolgozás alatt áll a családi házak komplex energetikai korszerűsítését lehetővé tevő pályázatcsomag.

Fónagy János kitért arra, hogy egy tavaly novemberi kormányhatározat alapján megkezdődött a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) rögzített elvárások teljesíthetőségének a felülvizsgálata.

A felülvizsgálat eredményétől függ a KEHOP módosítása, összhangban azzal a kormányzati célkitűzéssel, hogy a magánszemélyek ingatlanjainak a korszerűsítésére is legyen államilag támogatott konstrukció. Ennek forrása pedig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP). Az új konstrukció megjelentetését nem késleltetheti a KEHOP esetleges módosítása.

A kormány még december közepén elfogadta a GINOP idei fejlesztési keretét, ennek része a lakóépületek energiahatékonyságának és a megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel, 103,19 milliárd forint forráskerettel, a várható megjelenése pedig ez év augusztusa.

Forrás: hirado.hu

Hírek archivum