Kapjon nagyobb hangsúlyt az energiahatékony új épületek építése

2014.11.21. Írta:

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület a GINOP, a TOP, a KEHOP, a VEKOP és az EFOP 2014. november 7-i társadalmi egyeztetési változatára vonatkozóan az új lakásépítések szükségessége és a lakások korszerűsítésének témájában fogalmazott meg észrevételeket.

Javasoljuk az Operatív Programokban az energiahatékonysági szempontoknak megfelelő új építések jelenleginél hangsúlyosabb megjelenítését.

Az új építésekre nem elsősorban az épületek számának növelése, hanem az épületállomány minőségi megújítása miatt van szükség, illetve számos olyan eset lehet, amikor egy adott cél teljesítése kifejezetten csak új építéssel oldható meg. A hatályos energetikai követelményeknél magasabb energetikai szintet biztosító épületek építése, illetve a megújuló energiaforrások alkalmazásának növelése továbbá rendkívül fontos cél, ennek kiemelt ösztönzése szükséges.

A KEHOP-ban és a VEKOP-ban szereplő, az energiahatékonyság, az intelligens energiahasználat és a megújuló energiák felhasználásának a közcélú infrastruktúrákban (beleértve a középületeket és a lakóépületeket is) való támogatásával kapcsolatban javasoljuk, hogy támogassák a kötelező energiahatékonysági követelményeket túlteljesítő új lakóépületek létesítését is. Ennek során a támogatás alapjául a magasabb energetikai szinthez tartozó beruházások és az energiahatékonysági jogszabályi követelményeknek megfeleléshez szükséges beruházások különbözete szolgálna.

Ugyancsak javasoljuk, hogy az egyes OP-ban az épületekre vonatkozó „felújítás" kifejezés helyett következetesen a „korszerűsítés" kifejezés szerepeljen a dokumentumokban.

A hazai épületállomány mintegy 70%-a korszerűsítésre szorul, de az esetek jelentős részében ez gazdaságosan nem valósítható meg. Rendkívül fontos ezért annak biztosítása, hogy amikor egy leromlott, energetikailag pazarló épület korszerűsítéséről születik döntés, akkor a felújítás és az adott ingatlanon megvalósuló (a valódi, „zöld mezős" új építéstől megkülönböztetendő) ún. helyettesítő új építés egyenrangú alternatívák legyenek, közülük a legoptimálisabb megoldást lehessen választani. Egyes esetekben a felújítás, más esetekben a helyettesítő új építés jelent gazdaságos és tartós minőséget hozó megoldást. A helyettesítő új építés esetén is minimum a komplex felújításhoz kapcsolódó támogatásnak kell rendelkezésre állnia.

Hírek archivum