TLE / Szentiváni János

Júliustól lesz támogatás családi házak energetikai felújítására

2016.04.04. Írta:

Július elejétől várható a családi házak energiafelújítási pályázatainak térségenkénti kiírása – tudta meg a Népszabadság.

A vissza nem térítendő támogatás aránya összetettségtől függően le- és felfelé is eltér majd az átlagos 50 százaléktól.

Júliusban egymás utáni munkanapokon az ország hét térségében lehet majd beadni a jelentkezést elektronikusan. Mint azt korábban Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár a lapnak elmondta, ezúttal a korábbiaknál összetettebb felújítások állami támogatása a cél.

A vissza nem térítendő támogatás aránya attól függ majd, hogy a tulajdonos hány fajta energiahatékonysági beruházásra vállal kötelezettséget. Ilyen lehet a szigetelés, a fűtésfelújítás és a megújuló energiák hasznosítása. Az átlagos támogatási arány továbbra is ötven százalék körüli lesz. Ez ugyanakkor a bevállalt beruházásoktól – azaz az energiafogyasztás-csökkenés várható mértékétől – függően felfelé és lefelé is változhat.
A fejlesztési tárca április 6-án, a Construmán jelenti be a program részleteit. A bejelentés és a pályázatindulás közötti időszak ugyanakkor komoly feladatok elé állítja a jelentkezni vágyókat. Úgy tudjuk, a tárca a hivatalos nyitány után röviddel közzéteszi a részletes feltételeket. Így például azt is, hogy az adott típusú felújításokért vagy berendezésért a kivitelező, illetve az eladó legfeljebb mennyit kérhet. Új elem, hogy ezek ismeretében a tulajdonosnak még a jelentkezés előtt le kell szerződnie a beruházásra. Így a pályázatot már az előírásos tarifáknak megfelelő feltételes szerződésekkel együtt kell beadni. Ezzel a kiírók szerint a lehető legkisebbre szorítható le a téves beadványok aránya. Ráadásul a korábbiakhoz hasonlóan most sem kizárt, hogy a később beadott, a keretből már kifutó, de szabályos pályázatokat tartalék listára helyezzék, és ha később új pénz áll a házhoz, e kört is befogadják.

Sokan várják az ingyenpénzt

A keretről annyit tudni, hogy az bizonyosan meghaladja az eddigieket. Ebből az következik, hogy több milliárd forintra számíthatunk. Mivel azonban Magyarországon a 2,5 millió családi ház 90 százaléka felújításra szorul, így a korábbi tapasztalatoknak megfelelően a keretek ezúttal is órák alatt kifogyhatnak.

A nemzeti fejlesztési tárca mindezzel, ha kimondatlanul is, de ellenáll a Miniszterelnökség tavaly kinyilvánított alapvetésének, miszerint a lakosság energiahatékonysági felújításaira nem jár „ingyenpénz".

E stratégiaváltásnak egyelőre a lakosság számára 2020-ig elkülönített közel százmilliárd forint vissza nem térítendő EU-támogatás esett áldozatul. Ezt a nagyságrendet a mostani családi házas program biztosan nem éri el: annak forrásául hivatalosan az ország szén-dioxid-kvótabevételei szolgálnak, esetleg némi közpénzzel megfejelve. Ez a keret rendkívül szűkös: az ország éves kvótabevétele tízmilliárd forint alatt várható, aminek felét az elektronikus autózás elterjesztésére kell költeni – mondta el Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. programigazgatója.

A Népszabadság úgy tudja, a szaktárca az év során folytatná a pályáztatást. Az viszont még kérdés, miből.

Új nyereségérdekelt állami vagyonkezelő

Április 1-jétől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és jogelődei által hazai forrásból kiírt valamennyi lakossági pályázat kezelését a Nemzeti Fejlesztési Stratégiai Intézet (NFSI) Kft. veszi át – közölte tegnap a szaktárca. Az új állami kft. felett a tulaj¬donosi jogokat az NFM gyakorolja.

Forrás: Népszabadság

Hírek archivum