Jövőre új otthonfelújítási támogatás jöhet

2023.11.15. Írta:

Jövőre valószínűleg újraindul az otthonfelújítási támogatás valamilyen formában, de a kidolgozása még most folyik - tudta meg az Index.

A 2022 végén két év után kivezetett korábbi otthonfelújítási támogatás finomhangolása várható, amit a szakmai szervezetek - köztük a TLE is - többször is hangsúlyozottan javasolt. Ez egyrészt a források racionalizálása, másrészt és elsősorban az energiahatékonyság javítását elsődleges szemponttá emelése miatt lenne szükséges.

Ennek fontosságát támasztja alá a többi között a Magyar Nemzeti Bank szeptemberben megjelent tanulmánya a hazai ingatlanállomány energiafelhasználásról, valamint például az Otthon Centrum által kiadott Ingatlan energetikai iránytű.

Korábban az igylakunk.hu-n is többször írtunk már arról, hogy a szakértők szerint hazai épületállomány érdemi megújulásához évi 100-130 ezer lakóépület energetikai mélyfelújítására lenne szükség. A lakásállományra vetítve ez évi 3 százalékos korszerűsítési arányt jelentene. Ehhez képest most Magyarországon a mélyfelújítások aránya évi 1%.

A REpowerEU program magyarországi tervezetében szereplő beruházás keretében mintegy 20 ezer lakás energetikai felújítása valósulhatna meg, ami a szükséges évi felújításoknak a 15 százaléka. Az európai uniós forrásból finanszírozandó pályázatban energiahatékonyságot szolgáló és a megújulók használását növelő beruházásokat támogatnának a 224 milliárd forintos keretből.

 

Hírek archivum