Jól megy az ingatlanszektornak Közép-Európában

2017.11.21. Írta:

2017 kirobbanóan erős éve volt eddig a közép-európai ingatlanszektornak - hangzott el a Property Investment Forum 2017 konferencián.

A befektetési volumenek szinte az összes országban nőttek és a legtöbb indikátor szerint a pozitív folyamatok folytatódni fognak 2018-ban is. Az RICS Commercial Property Monitor a legutóbbi negyedévben több közép-európai ország esetében rekordmagas értéket mutatott. Az RICS által megkérdezett piaci szakértők többsége szerint a következő évben még több nemzetközi tőke érkezik majd a régióba, miközben a helyi tőke szerepe is tovább erősödik

Dános Pál MAISz, MRICS, a KPMG igazgatója nyitó előadásában a hazai ingatlanpiac jelenlegi helyzetéről és kilátásairól beszélt előadásában. Elmondta, hogy az iroda mellett a lakáspiac is szárnyal, az új lakások ára jelentősen emelkedett az elmúlt évben, utoljára ilyen növekedés 2000 és 2001 között volt csak megfigyelhető. Az átadott lakások száma 18 százalékkal nőtt Budapesten, míg az építési engedélyek még ennél is jelentősen nagyobb bővülést mutatnak.

Az azonban biztos, hogy a fejlesztőknek sok esetben át kell számolniuk az üzleti tervüket a lokális és globális kihívások miatt, amellyel szembe néznek. A lokális kihívások közé tartozik a kapacitáshiány, amit a jelentős állami megrendelések fokoznak és ami miatt lelassulhatnak a fejlesztések. Elképzelhető, hogy az üzleti terv átszámolása után az újratervezés, vagy halasztás mellett kell dönteniük. Szintén fontos kihívás a demográfia, a munkaerőhiány, ma nagyjából 500 ezer fő (egyesek szerint több) hiányzik a hazai piacról.

De vannak globális kérdőjelek is, jelentős a kiszámíthatatlanság a világon, és mint Dános Pál elmondta, nem tudjuk, hogy ezek a kihívások mikor sűrűsödnek össze, és okoznak egy újabb válságot. Az egyedüli, amit tenni lehet, hogy okosan végzi a piac a dolgát.

Forrás és további információk a konferenciáról: Portfolio

Hírek archivum