Pixabay

Jobb a hitelcsere, mint a moratórium

2022.06.21. Írta: Sajtóközlemény

Egy 10 milliós hitel esetében összességében akár 2 millió forinttal is nőhet annak az ügyfélnek a teljes törlesztési terhe, aki él a kormány újabb moratórium-hosszabbításával. A money.hu a bennmaradás helyett a hitelcserét ajánlja. A Bankmonitor szakértői szerint nem jó üzenet, hogy a korábban kockázatos, változó kamatozású kölcsönt választókat védik továbbra is a kamatemelkedés hatásától.

Bár a kormány a hiteltörlesztési moratórium újabb 6 hónapos hosszabbításáról döntött, a money.hu szakértői szerint lassan már a rászorulóknak sem éri meg a további védernyő alatt maradás. A következő 6 hónap törlesztőmentessége ugyanis már majdnem többet visz, mint amennyit hoz.

Már a júniusig hosszabbítás sem érte meg igazán

Egy 2017. januárjában az akkori 5,66 százalékos piaci átlagkamaton felvett 15 éves futamidejű, 10 milliós hitel esetében a moratórium tavaly októberben lezárult, 18 hónapig tartó általános szakasza azt eredményezte, hogy a futamidő 34 hónappal meghosszabbodott, s így az adós 2031. decembere helyett 2034 októberéig kell, hogy törlessze a 82 560 forintos törlesztőrészletét. A hitel eredetileg visszafizetendő 14,86 milliós teljes összegét a moratórium 1,1 millió forinttal 15,95 millió forintra növelte.

Az az ügyfél, aki az immár rászorultsági alapon folytatódó moratóriumot is igénybevette és idén júniusig benne maradt a rendszerben a 8 hónapos további törlesztésmentességért további 14 hónappal fizeti majd tovább hitelét a szabályok szerint eredeti törlesztőrészlettel. Ez az adós tehát 2036. januárjában utalja majd az utolsó törlesztőrészletet a kölcsönét így 19 évvel korábban folyósító bankjának, a teljes törlesztési idő 4 évvel nőtt meg. Ennek az adósnak a teljes hitelterhe, már közel félmillió forinttal nagyobb mértékben növekszik, mint azon ügyfélnek, aki legkésőbb 2021. novemberében visszatért a hitelek rendes törlesztéséhez, hiszen ő összességében már 16,39 millió forintot fizet majd vissza a 10 milliós hitel után. Az 1,526 millió forint, amit így a moratórium költségeként kénytelen viselni, az eredetileg felvett hitelösszeg több, mint 15 százaléka.

Kétmillióval több a teher egy 10 milliós hitelen

A kormány által most felkínált újabb 6 hónapos prolongálás azt jelenti, hogy a lakáshitel felvevők immár 33 hónapon keresztül, közel 3 évig sem tőkét, sem kamatot nem fizetnek a bankjuknak. Bár a kamatos kamatszámítást a jogszabály tiltja a moratóriumi tartozások esetében, de a tőke költsége így is komoly tételt jelent ilyen időtávban. A példánkban szereplő ügyfél, aki újabb fél évig nem szeretné fizetni a hitelét, úgy gondolkodhat a money.hu számításai szerint, hogy a törlesztési idő 11 hónappal nő majd meg, az utolsó törlesztést így 2036 novemberében fizeti majd. Az újabb hat hónapos hosszabbításnak köszönhetően a moratórium teljes költsége – az, amennyit az eredeti törlesztési teherhez képest többletköltségként vállal az ügyfél – 1,85 millió forint, a teljes visszafizetendő összeg ebben az esetben már meghaladja a 16,7 millió forintot.

Azzal tehát, hogy 6 hónappal eltolja a törlesztést, az ügyfél ugyan 495 ezer forintot nem fizet meg az idei évben, ám ezért a most ideiglenesen megspórolt összeg kétharmadát kitevő, 328 ezer forintos többletköltséggel számolhat. Összességében a moratóriumot kimaxoló adósnak már közel 2 millió forinttal többet kell majd törlesztenie egy 10 milliós hitel esetében, mint amit eredetileg a moratórium előtt vállalt. Ez már tényleg csak annak éri meg, aki valóban nem tud semmilyen módon nekikezdeni a törlesztésnek.

Rossz üzenet

A kamatstopot meghosszabbítása azt jelenti, hogy a korábban kockázatos, változó kamatozású kölcsönt választókat továbbra is védik a kamatemelkedés hatásától. Ez komoly segítség az érintetteknek, ugyanakkor felvet néhány kérdést. Hiszen pont a kamatok gyakori változásától védi meg az állam az adósokat, amelyet bevállaltak az érintettek, méghozzá az igen kedvező induló kamatszintért, törlesztőrészletért cserébe.

A biztonságosabb, de kezdetben drágább hitelt választók számára ez duplán rossz üzenet - írja a Bankmonitor. Nem érte meg bevállalni a magasabb kamatot a biztonságért, hiszen a többieket is megvédik. Ráadásul a kiszámíthatóbb hiteleket nem védik meg az esetleges kamatemeléstől, pedig ezek a kölcsönök is drágulhatnak a fixált időszak lejáratakor.

Sokaknak ajánlott a hitelcsere

A moratóriumból kilépők esetében meglepő módon még most is van helye a hitelkiváltásnak. A money.hu szakértői szerint ezzel a lehetőséggel azoknak az ügyfeleknek érdemes élniük, akiknek idén járt le, vagy az előttünk álló hónapokban fordul a kamatperiódusa, amíg a hitelüket fix törlesztőrészlettel fizethették. Nekik ugyanis az eredeti hitel magas kamatfelára miatt annyival emelkedhet meg a kölcsönük új kamata, amelynél a jelenlegi piaci kamatozású hitelek olcsóbb finanszírozást kínálnak. Az új kihelyezéseknél a bankok által alkalmazott kamatfelár 0,5-1,5 százalék, töredéke a korábban folyósított kölcsönök 3-5 százalékos szintjének.

Miután a kamatperiódus lejáratakor a bankok az eredeti kamatfelárral számolják ki az új törlesztőrészletet, az új hitelek kisebb kamatferáruk miatt egészen bizonyosan olcsóbb finanszírozást kínálnak az ügyfeleknek, mint az átárazodó korábbi kölcsönök  – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

Hírek archivum