Energetikai korszerűsítési támogatások: bővül a pályázók köre és a tartalom

2014.06.16. Írta:

Újraindítunk egy minden eddiginél kiterjedtebb, a lakóépületek energiahatékonyságának fejlesztését támogató épületenergetikai programsorozatot – jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter mai sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatta az NFM államtitkárait.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület feltette a kérdést Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint a kiemelt közműszolgáltatásokért felelős államtitkárnak, hogy magánszemélyek is hozzájuthatnak-e majd az energiahatékonysági korszerűsítési támogatásokhoz, illetve, hogy a panelházakon kívül milyen épületek tulajdonosai részesülhetnek-e ezekből a forrásokból. Azt is szerettük volna megtudni, hogy azokban az eseteknek, amikor egy épület nem újítható fel gazdaságosan, egyenrangú alternatívát jelenthet-e a helyettesítő új építés.

A támogatási pályázatokkal kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy reményeik szerint az OP-k tartalmára tett javaslatokat az EU legkésőbb nyár végére elbírálja, így szeptember-októberben már kiírhatják az első új típusú pályázatokat. A pályázatokban nem csak több épülettípusra lesz elérhető forrás, hanem szélesedik a támogatások tartalma is. Lehetőség lesz például geotermikus fűtésrendszerek komplett finanszírozására, beleértve légtechnikát, az elektromos rendszert stb. is.

A tárca hozzákezd a jogszabályi és finanszírozási környezet a megújuló energiaforrások, különösen a geotermikus energia hasznosítását támogató átalakításához is.
Ugyancsak ígéretet kaptunk a korszerű ingatlangazdálkodás jogi feltételeinek megteremtésére a következő ciklusban.

Az energiahatékony korszerűsítés kérdése különösen annak fényében sürgető, hogy az EU Bizottság országspecifikus ajánlása szerint hazánknak komoly lépéseket kell tennie az energiahatékonyság javítására. Az ajánlásokkal ellentétes célokra eztán nincs uniós forrás – írja mai cikkében a napi.hu. „A magyar háztartások energiaintenzitása jelenleg uniós szinten a legmagasabbak közé tartozik", állapítja meg a bizottság a június elején megjelent Magyarországra vonatkozó országspecifikus ajánlásában. Egyúttal javasolja, hogy tegyünk komoly lépéseket az energiahatékonyság javítására, különös tekintettel a lakóépületek fejlesztésére. Az ajánlások súlyát az is jelzi, hogy a jövőben nem lehet olyan projektre uniós forrást felhasználni, amely ezekkel szembemegy.

Hírek archivum