Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Ismét felpöröghet a használtlakás-piac

2021.03.10. Írta:

A tavalyi megtorpanás után idén január-februárban ismét megélénkült a lakáspiac. Mivel nagy arányban indultak újra az újlakás fejlesztések, és igen bőkezűek minden lakóingatlanra a támogatások, ez újra felélénkíti a költözési kedvet, karöltve azzal, hogy eddig sokan elhalasztották a járványhelyzet miatt a tervezett vásárlásaikat.

A használt lakások piacán – helyszíntől, az ingatlan adottságaitól és állapotától függően persze – 5-15 százalékkal mérséklődött a fővárosban az ingatlanok tényleges adásvételi ára. A hirdetett lakóingatlanok száma csökkent a tavalyi hasonló időszakhoz képest 8-10 százalékkal, ugyanakkor a kiadó (ezen belül leginkább a fővárosi) ingatlanok száma több mint 50%-kal nőtt. Mivel nem csak turista, de bérlő is kevesebb van, így ezek a lakások lassan átfordulnak eladó kategóriába — fejti ki Ballagó Antal, az Otthontérkép Csoport, illetve az Ingatlantájoló.hu értékesítési vezetője.

Az Otthontérkép Csoport szakértője szerint mindenképpen jó időzítés most használt lakást venni, már csak azért is, mert erre felvehető többek közt a felújítási támogatás is, akár már egyetlen gyermek után, és így a felújítási költségek felét az állam állja. Ráadásul akár egy egyszerűbb személyi kölcsönnel is megelőlegezhető a felújítási költség, így csak a lakás vételárát kell most előteremteni, a borsos felújítási költségek áthidalhatók. Sőt, az emített 50%-os állami támogatás révén elfelezhetők!

Forrás és további részletek: Otthontérkép

Hírek archivum