Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Ismét emelkedni kezdtek az albérletárak

2023.02.21. Írta: ingatlan.com

Irányváltás történt albérletpiacon: a decemberi csökkenés után januárban havi összevetésben országos szinten 1,7 százalékkal nőtt a KSH-ingatlan.com lakbérindex értéke, Budapesten pedig 2,1 százalékos emelkedés történt.

Fordulattal kezdte az évet az országos és a fővárosi albérletpiac, havi szinten januárban nőttek az bérleti díjak a decemberi csökkenés után - áll a KSH-ingatlan.com lakbérindexéhez fűzött elemzésben, amely ismerteti, hogy február közepén milyen árak jellemezték a vármegyeszékhelyeket és a fővárosi kerületeket.

 

Januárban drágulás, reálértelemben csökkenés

“Az országos lakbérek januárban 1,7 százalékkal haladták meg a decemberi szintet, a fővárosban pedig 2,1 százalékos volt a drágulás. Ez irányváltást jelent, hiszen decemberben az egy hónappal korábbihoz csökkenés következett be. A januári drágulásban szerepet játszik az, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része megjelent a keresleti oldalon. Szintén extra keresletet adtak a piacnak azok, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást és bérelt lakásba költöztek. Azt még korai lenne megmondani, hogy tartósan emelkedőn maradnak-e az albérletárak, erre a következő hónapok fognak választ adni.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember kiemelte azt is, hogy idén januárban a minimálbér is több mint 16 százalékkal nőtt, ami az általános hazai bérszintet is növelheti. Az intenzív bérnövekedés pedig a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével.

Az éves és a hosszabb távú albérletpiaci adatokat kommentálva az ingatlan.com szakértője azt mondta: “A januári országos albérletárak 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Budapesten pedig 22 százalékos drágulásról beszélhetünk. Bár ez jelentősnek mondható, figyelembe kell venni azt is, hogy az inflációs hatással együtt, azaz reálértéken az országos és a budapesti lakbérek idén januárban 15 és 13 százalékkal maradtak el a 2020 januári rekordszintektől.”

Hogyan alakulnak év elején az albérletárak?

Az elemzés ismerteti azt is, hogy február közepén hogyan alakultak a bérleti díjak a különböző nagyvárosokban és a budapesti kerületekben.

A vármegyeszékhelyek közül Veszprémben a legdrágábbak az albérletek, 152 ezer forint az átlagos bérleti díj. Utána négy vármegyeszékhely következik holtversenyben 150 ezer forintos átlagos lakbérrel, ennyiért kínálják ugyanis a debreceni, a győri, a székesfehérvári és a szombathelyi albérleteket. A legolcsóbb nagyvárosok közé tartozik 90-100 ezer forintos díjjal Miskolc. Salgótarján, Szekszárd, Kaposvár, Békéscsaba.

A fővárost február közepén 200 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemezte. Az V. kerületben a legmagasabbak a bérleti díjak, átlagban 330 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat. Utána az II. és az I. kerület jön 295 ezer és 250 ezer forintos összeggel. A három legolcsóbb városrészben feleennyiért lehet lakást bérelni. A X., a XV. és a XXIII. kerületben 132-150 ezer forintos bérleti díjjal találkozhatnak a bérlőjelöltek.

Forrás: ingatlan.com

Hírek archivum