Ingyenes támogatás az otthonfelújítás megtervezéséhez

2024.07.02. Írta:

A július 1-jén elindult otthonfelújítási támogatás igénylésében a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ is a korszerűsítést tervezőket segíti díjmentes konzultációval. Az első lépés a jogosultság ellenőrzése, de lényeges a korszerűsítés megtervezése, a költségszámítás, a megfelelő kivitelezők megtalálása is. 

Kiírták a végleges változatát az Otthonfelújítási Hitelprogram Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához c. támogatásnak, amely július 1-től lesz igényelhető 266 MFB Pontban (OTP, MBH és Gránit bankfiókokban). Az 1990. december 31. előtt épült családi házak pályázhatnak, hőszigetelésre, nyílászáró-cserére, fűtéskorszerűsítésre (gázkazáncsere, levegő-víz hőszivattyú telepítés) és használati melegvíz rendszer korszerűsítésére. A felújítással 30%-os energiamegtakarítást kell elérni, amelyet a beruházás előtti és a beruházás utáni, hiteles energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni. Amennyiben 40% energiamegtakarítást érnek el, úgy a vissza nem térítendő arány +5%-kal emelkedik. A program keretein belül max. 7 millió forintos beruházásra lehet támogatási igényelni, amelyből 14,3%-ot (max. 1 millió Ft-t) önerőként kell biztosítani, 6 millió Ft-t pedig az állam ad hozzá, részben vissza nem térítendő támogatás, részben kamatmentes hitel formájában.

A támogatás igénylésében a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ is a korszerűsítést tervezők segítségére áll: díjmentes első személyre szabott (személyes vagy online) tanácsadás keretében ellenőrizzük a jogosultságot, az épület általános állapotát, kiszámoljuk, milyen intézkedésekkel megvalósítható a 30 ill 40%-os energiamegtakarítás és összehasonlítjuk a különböző intézkedések költségigényét. Megvalósítható beruházás esetén ajánlunk előminősített energetikust, pályázatírót és kivitelezőt is. A jogosultság ellenőrzése a honlapon is elvégezhető.

Időpontot regisztráció után lehet foglalni: www.renopont.hu/idopontfoglalas

További részletek: https://renopont.hu/tudasbazis/penzugyi-lehetosegek#section-1

A program keretösszege 108 milliárd forint, amiből közel 20 ezer otthon megújulása történhet meg. Mivel 1,3-1,5 mio otthon jogosult a támogatásra, nagy érdeklődés várható a program iránt. Budapesti ingatlanok keretösszege 6,39 milliárd Ft, amely kb. 900-1000 ingatlan korszerűsítésére elegendő.

Mivel érhetjük el a 30%-os energiamegtakarítási célt? Ebben (a RenoPont kalkulátoron túl) segítséget nyújt a Mérnök Újságban megjelent esettanulmány és számítás, ahol a Dr. Csoknyai Tamás, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezetője egy klasszikus Kádár-kocka esetében számolta ki a pontos adatokat, amelyek más házak korszerűsítéséhez is támpontot tudnak nyújtani. A cikk a 30-32. oldalon olvasható: https://mernokvagyok.hu/wp-content/uploads/2024/06/Mernok-Ujsag-2405.pdf

Hírek archivum