Indul az újabb bérlakásépítés Angyalföldön

2017.03.22. Írta:

Újabb önkormányzati bérház alapkövét helyezte el a XIII. kerületi Önkormányzat a Kartács utca 14. szám alatt március 14-én. A 23 lakásos beruházás megfelel a passzívház kritériumainak, költsége közel egymilliárd Ft. A kivitelezés várható befejezése 2018 év eleje.

Az önkormányzat 2002. óta folytatja bérlakás programját, amely során 9 helyszínen 576 lakást épített, egyedülálló módon annyit, mint a többi önkormányzat összesen. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva ez több mint 900 család lakhatását tette lehetővé ez idáig. Az önkormányzat 2015 - 2019 közötti, „Lendületben a XIII. kerület" című középtávú programjában szerepel a bérlakásállomány növelése legalább 50 db bérlakással.

A 100%-ban önkormányzati tulajdonú lakóépület pince, földszint, ötemeletes lesz. A lakásszámnak megfelelő gépkocsi tárolót a mélygarázsban és a földszinten helyezik el. A lakások jellemzően egy- és kétszobásak. Minden lakás önálló konyha és étkező helyiséggel rendelkezik, átlagos alapterületük 40-50 m2. Két lakást mozgáskorlátozottak részére alakítanak ki.

Az épület fűtése a legmodernebb fűtési-hűtési rendszerrel történik. A központi kondenzációs gázkazán az üzemeltetési biztonság érdekében indokolt esetben rásegít a fűtésre. A lakások komfort szellőzéssel ellátottak lesznek, friss levegő befúvásával a lakóterekbe. A homlokzati hőszigetelés vastagsága 20 cm.

Az épület az önkormányzat korszerű és környezetbarát energetikai megoldások melletti elkötelezettsége jegyében megfelel a passzívház kritériumoknak. Minden lakás közműfogyasztása egyedi méréssel történik. Az épületben épületfelügyeleti (távriasztással) és épületautomatikai rendszer fog működni.

A Meséskert passzívház tagóvoda a legkorszerűbb energiatudatos óvoda az országban, színvonala Európában is kimagasló. Ez az első ilyen volumenű minősített passzív közösségi épület. A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI Nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el a közelmúltban épült 100 lakásos passzívház-beruházást. A Közép-Európában is egyedülálló épületet az önkormányzat a legmagasabb szintű környezettudatos technológiával építtette, saját beruházásban.

Forrás: XIII. kerületi Önkormányzat / Magyar Építéstechnika

Hírek archivum