Ilyen lakossági épületenergetikai pályázat jöhet EU-s forrásból

2023.08.18. Írta:

Lakossági energiahatékonysági program is szerepel abban a kormányzati javaslatcsomagban, amely az EU-s Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv újabb, önálló energetikai fejezetében szerepel több más intézkedés mellett. A pályázatban energiahatékonyságot szolgáló és a megújulók használását növelő beruházásokat támogatnának a 224 milliárd forintos keretből.

A támogatással a lakóépületek energiahatékonyságának növelésével a lakosság energiafelhasználásának – azon belül elsősorban a földgáz felhasználásának – csökkentését céloznák meg. Magyarországon az átlagos háztartási gázfogyasztás 120%-ánál többet fogyasztó háztartások 80%-a 1990 előtt épült ingatlanban él.

A kedvezményezetteknek igénybe kell venniük az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer szerinti kötelezett szervezetek vagy valamely nemkormányzati szervezet épületenergetikai tanácsadási szolgáltatásait mind a pályázat előkészítése, mind megvalósítása során. A korszerűsítési munkák előtt és után pedig energetikai tanúsítványt kell készíteni annak bizonyítására, hogy a beruházással valóban 30%-kal sikerült csökkenteni az energiafogyasztást.

Kidolgozták a tevékenységi listát, amely a támogatható beruházásokat tartalmazza. Ezek célja alapvetően

  • az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, 
  • az épületekhez köthető villamostechnikai eszközök fogyasztásának csökkentése,
  • az épületek fűtési, hűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése,
  • a megújuló energia alapú hőtermelő rendszerek beépítése.

A teljes támogatási keret legfeljebb fele lehet vissza nem térítendő támogatás, másik fele kedvezményes hitel kell, hogy legyen.

A végső kedvezményezettek természetes személyek, társasházi lakóközösségek (tulajdonostársak), lakásszövetkezetek lehetnek.

A program eredményeként mintegy 20 ezer lakás felújítása valósulhatna meg.

A REPowerEU tervet az Európai Bizottság az orosz-ukrán háború okozta nehézségekre és globális energiapiaci zavarokra reagálva terjesztette elő 2022 májusában. A terv által az Európai Bizottság arra törekszik, hogy Európa már jóval 2030 előtt függetlenné váljék az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, s eközben a megfizethető, megbízható és tiszta energiát is biztosítani lehessen a polgárok számára.

Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének REPowerEU-fejezete 14 reformintézkedést és ugyancsak 14 beruházást tartalmaz. Mindez összesen mintegy 2600 milliárd forintnyi összeget használna fel, ha Magyarország megkapja ezt az EU-s forrást.

A fentiekben bemutatott lakossági energiahatékonysági beruházáson túlmenően a csomag a többi között olyan intézkedéseket tartalmaz, mint az energiahálózatok fejlesztése, az energiaközösségek, kibővítése, az okosmérők szabályozásának átalakítása, a megújuló energiaforrások fokozott hasznosítása, az ipar zöldítése, a középületek energiahatékonyságának javítása stb.

A tervezet itt olvasható: https://www.palyazat.gov.hu/rrf-repowereu-fejezet-velemenyezes?# 

Hírek archivum