Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Így emelheti a GDP-t az otthonteremtési programcsomag

2021.01.20. Írta:

Évi több mint 20 ezer új lakással számol a következő négy évre a Pénzügyminisztérium Makrogazdasági és költségvetési előrejelzés 2020-2024 című elemzése.

Míg a 2013-2015-ös évek folyamán átlagosan csupán 7-8 ezer lakásépítésre került sor, addig – a 2015-től kezdődően hozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően - 2019-ben már a 21 ezret is meghaladta a kiadott használatbavételi engedélyek száma. 2020 első három negyedéve során 25%-kal több lakás épült az országban éves összevetésben.

A kedvező folyamatok várhatóan az elkövetkező időszakban is folytatódnak az idén ősszel bejelentett, Magyarország eddigi legnagyobb Otthonteremtési Programjának köszönhetően, amelynek célja, hogy mindenki saját tulajdonú otthonban élhessen, a fiatalok ott várhassák, nevelhessék gyermekeiket – olvasható a dokumentumban.

A 2021. január 1-jén induló program az alábbi az öt elemből épül fel:

- Az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalma 27%-ról 5%-ra csökken 2026 végéig, amennyiben az építési engedély 2022. december 31-ig véglegessé válik, illetve az egyszerű bejelentés eddig napig megtörténik. A korábbiakhoz hasonlóan, az áfacsökkenés a 150 m2 alatti lakásokra és a 300 m2 -nél kisebb alapterületű házakra érvényes.

- Azok a családosok, akik igénybe veszik a CSOK-ot, visszaigényelhetik az 5%-os áfát új otthonuk vásárlásakor.

- Teljes illetékmentességet biztosít a Kormány azoknak, akik CSOK-kal vásárolnak új vagy használt ingatlant.

- Többgenerációs otthon létrehozására – azaz az új családi házak tetőtér-beépítéséhez – is igénybe vehető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény akár maximális 10 millió forintos összege.

- A meghirdetett Otthonfelújítási Program keretei között a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét – legfeljebb 3 millió forintig – átvállalja az állam. A támogatást 2022. december 31-ig lehet majd igényelni.

- A folyamatokat támogatja továbbá, hogy a Kormány döntése eredményeként a rozsdaövezetekben épülő új lakások esetében – időkorlát nélkül – 27% helyett 5%-os lesz az áfa, amely az érintett területeken az új lakások értékesítésére és azok bérbeadására is érvényes lesz. A rozsdaövezetekre vonatkozó kedvezményes áfa olyan ösztönző az ingatlanfejlesztők számára, amely a jellemzően használaton kívüli, egykori ipari területek funkcióváltását segíti elő, hozzájárulva a lakáskínálat számottevő bővüléséhez.

Mindennek eredményeképpen:

·         A 2020-ban bejelentett otthonteremtést célzó intézkedések együttvéve számottevő hatást gyakorolnak a növekedésre és a foglalkoztatásra.

·         Az Otthonteremtési Programnak köszönhetően az elkövetkező négy év során mintegy 30 ezer lakással több épülhet meg az országban, ezáltal a 2024-ig tartó előrejelzési horizonton mindvégig 20 ezer darab felett alakulhat az újépítésű lakások éves száma.

·         A kormányzati intézkedések eredményeként ezekben az években átlagosan közel 9 ezer fővel emelkedhet az építőiparban foglalkoztatottak száma, ami a négy év alatt összesen 36 ezer új munkahelyet jelent a gazdaságban.

·         A lakásépítési szegmens GDP-arányos hozzáadott értéke éves átlagban várhatóan 0,7% körül alakul majd, amely 0,25 százalékponttal múlja felül az intézkedések hiányában prognosztizálható teljesítményt.

·         Ezen túlmenően az Otthonfelújítási Program keretében 2021-ben és 2022-ben egyaránt 100-100 ezer darab lakáskorszerűsítésre kerülhet sor, amellyel a nemzetgazdaság hozzáadott értéke az egyes években nagyságrendileg 0,4%-kal gyarapszik majd.

·         Összességében megállapítható, hogy az Otthonteremtési Program – a lakásépítéseken és felújításokon keresztül – 2021- 2022 során egyaránt a nemzetgazdasági hozzáadott érték 1,1%-ának realizálásához ad hathatós támaszt.

Forrás: Makrogazdasági és költségvetési előrejelzés 2020-2024

Hírek archivum