Igen szerényre sikerült az idei első negyedév az építőiparban

2023.05.11. Írta: Eltinga-Buildecon

Nagyon alacsony Aktivitás-Kezdés jellemezte a hazai építőipart 2023 első negyedévében, mindössze 374 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Minden alágazatban visszaesést regisztráltak, társasházi lakásépítések is csak elvétve indultak az országban.

Ilyen alacsony összegű építkezés-indításra három hónap alatt egészen 2016 óta nem került sor. A kiugrónak számító 2022 első negyedévhez képest, szinte negyedére esett vissza az Aktivitás-Kezdés, de 2021 első három hónapjához viszonyítva is több mint 40 százalékos volt a csökkenés. Különösen nagyon szerénynek tűnik az elindított munkák összege, illetve nagynak az esés mértéke, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt időszakban nagyon jelentős árváltozás jellemezte a szektort. Változatlan árakon nézve 2012-ben indultak csak kisebb volumenben kivitelezések három hónap alatt, a csökkenés pedig 2021 első negyedévéhez képest változatlan árakon már meghaladja a 60 százalékot.

A visszaesés a magasépítéseket sem kerülte el

A megkezdett magasépítési kivitelezések értéke nem érte el a 300 milliárd forintot 2023 első három hónapjában, ami így az utóbbi évek egyik legszerényebb negyedévét jelentette. Utoljára 2020 második, harmadik és negyedik negyedéveit jellemezte csak hasonló összegű építkezés-indítás. Az Aktivitás-Kezdés csökkenése 2021 és 2022 első negyedéveihez képest 42-48 százalékos volt. Változatlan árakon nézve pedig a visszaesés még inkább látszik, ilyen alacsony számok utoljára 2013-2014-ben jellemezték a szektort.

z Aktivitás-Kezdés csökkenés a lakáscélú és a nem lakáscélú magasépítések esetében is tetten érhető volt. A lakáscélú magasépítéseknél a megkezdett kivitelezések értéke 40 milliárd forint alatt maradt, míg a nem lakáscélú magasépítéseknél az Aktivitás-Kezdés körülbelül 260 milliárd forintot tett ki. Változatlan árakon nézve az említett számok 2014-2015-ös szintet jelentettek volumenben.

Alig indultak társasházi lakásépítések

Az év első három hónapjában nagyon kevés társasház kivitelezése indult meg. A társasházi Aktivitás-Kezdés értéke utoljára 2020 harmadik negyedévében volt a jelenleginél alacsonyabb, míg ez előtt csak 2015 negyedéveit jellemezte hasonló összeg. Változatlan árakon pedig még jelentősebb a visszaesés, az idei első negyedév szintje a 2014-es évet idézi volumenben. Hozzá kell azonban tenni, hogy a tavalyi utolsó negyedévben több fejlesztő is a projektjeik újabb ütemének elindítása mellett döntött, amelynek következtében a piaci kedvezőtlen körülmények ellenére az Aktivitás-Kezdés növekedett az előző negyedévekhez képest. Éppen ezért szinte várható volt, hogy az ezt követő három hónap nem a jelentős építkezés-kezdések ideje lesz, ugyanakkor a két negyedév együtt gyenge számokat jelentett.

A piaci kilátások pedig a jövőre nézve sem kedvezőek, a hitelek kamatlába továbbra is nagyon magas, így drága a finanszírozás, ami jelentős negatív hatással van a lakáspiaci keresletre. A piaci visszaesést mutatja, hogy a lakáspiaci tranzakciók töredékükre estek vissza akár a tavalyi utolsó, akár az idei első negyedévet nézzük. Amíg pedig a hitelkamatok jelentős csökkenése nem látható, a piac továbbra is nehézségekkel küzdhet, melynek következtében a fejlesztők is óvatosak lehetnek a projektek elindításával. Beszédes, hogy 2023 első negyedévében a legnagyobb projektek közé társasházi lakásépítés nem tudott bekerülni.

2023 első három hónapjában a befejezett társasházi lakásépítések értéke közelítette a 100 milliárd forintot, ami növekedést jelent nem csak a meglehetősen alacsony 2022-es első negyedévhez képest, de a harmadik és negyedik három hónaphoz viszonyítva is. Az idei évre még további jelentős mennyiségű társasház átadás várható, de természetesen kérdéses, hogy ezek az építkezések nagy csúszása miatt valóban befejeződnek-e.

Az elmúlt 4 negyedévet nézve, a kivitelezési fázisba lépő társasházi lakásépítések összértékének körülbelül 64 százaléka Közép-Magyarországon koncentrálódott, Budapesten kb. 61%-a. Ezzel szemben Kelet-Magyarországhoz a társasházi Aktivitás-Kezdés valamivel kevesebb, mint 18 százaléka kapcsolódott, míg Nyugat-Magyarország részesedése körülbelül 19 százalékot tett ki.

Az Észak-Alföld megelőzte Budapestet

Az elmúlt 4 negyedévet nézve a legmagasabb értékben az Észak-Alföld régióban indultak el építőipari kivitelezések, a régió részesedése nagyjából 23 százalékos volt. A második legmagasabb összegben építkezések Budapesten kezdődtek, míg a harmadik helyen Pest megye állt. Ezzel Közép-Magyarországon az országos Aktivitás-Kezdés körülbelül 37 százaléka realizálódott. Kelet-Magyarországhoz a megkezdett kivitelezések körülbelül 40 százaléka tartozott, míg Nyugat-Magyarországhoz az Aktivitás-Kezdés valamivel több, mint 20 százaléka kapcsolódott, ezen belül a mostani jelentés fókuszát jelentő Dél-Dunántúlon az Aktivitás-Kezdés 5 százaléka realizálódott.

Dél-Dunántúl

Az építőipari Aktivitás-Kezdés az országoshoz hasonlóan a Dél-Dunántúlon is csökkent, 2023 első negyedévében kevesebb, mint 21 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések a régióban, ami az előző év azonos időszakához képest 45 százalékos visszaesést jelentett.

A magasépítések esetében az Aktivitás-Kezdés növekedett az idei első negyedévben a tavalyi harmadik és negyedik negyedévhez képest, ugyanakkor továbbra is nagyon alacsony szintet jelentett. Az előbb említett két negyedéven kívül ennél kisebb összegben csak 2016-ban indultak magasépítési kivitelezések a régióban három hónap alatt. A magasépítések esetében tapasztalt aktvitás növekedés a nem lakáscélú magasépítésekre volt visszavezethető. A kivitelezési fázisba lépő projektek összértéke meghaladta a 13 milliárd forintot. A régióban indult meg például a Harman elektronikai gyártócsarnok és magasraktár kivitelezése Pécsett.

Ezzel szemben társasházi lakásépítésből nagyon kevés kezdődött el az idei év első három hónapjában, mindössze 1,5 milliárd forintot tett ki az építkezés-indulás, ami 2016 óta a legalacsonyabb összeget jelenti, míg például volt olyan negyedév az elmúlt két évben, amikor 13 milliárd forint értékű volt a társasházi Aktivitás-Kezdés, illetve több negyedévben is meghaladta a 8 milliárd forintot. Ezekben olyan nagyobb beruházások indultak, mint a Városkapu Lakópark I. üteme Szekszárdon, a Bora Residence Balatonföldváron, vagy a Fonyód Liget Residence.

A mélyépítések összege szintén nagyon alacsonyan alakult, az Aktivitás-Kezdés nem érte el a 6 milliárd forintot a régióban. A mélyépítések esetében 2021 második és harmadik negyedévében kezdődtek meg a térségben nagyon jelentős összegben beruházások, ezek közé tartozott az M6 autópálya Bóly - Ivándárda közötti szakasza, az R67 jelű gyorsút, vagy a 67-es számú főút Kaposfüredet elkerülő szakasza.

Mélyépítés is kevés indult

A mélyépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés tovább csökkent 2022 második, harmadik és negyedik negyedévét követően. Nem érte el a 80 milliárd forintot a megindult kivitelezések összértéke, amilyen alacsony összegre 2016 óta nem volt példa. Változatlan árakon összehasonlítva pedig a volumen a 2012 óta tartó vizsgálati időszakban még soha nem volt ilyen alacsony egy negyedévben sem.

Út- és vasútépítésből mindössze körülbelül 20 milliárd forint értékben indultak beruházások, míg a nem út- és vasútépítéseket körülbelül 60 milliárd forintos Aktivitás-Kezdés jellemezte, ami nagyjából 2021 harmadik és negyedik, illetve 2022 első negyedéves szintet jelentett.

A legnagyobb projektek közé 2023 első három hónapjában alig került mélyépítési projekt, a szektorba tartozó nagyobb beruházások közé sorolható az Oroszlányi Zagytér beruházás, a Budapesti Szabadkikötő projekt, illetve a Hungaroring közműhálózat fejlesztése.

Forrás: Eltinga-Buildecon

 

Hírek archivum