Hogyan lehetnek sikeresek a nők az építőiparban?

2023.05.07. Írta: Mapei

Bár egyre több nő választja az építőipart hivatásául, máig meg kell küzdeniük az előítéletekkel és bizalmatlansággal. Miként lehet nőként karriert építeni a férfiak uralta építőiparban?

Erről beszélt saját tapasztalatain keresztül, Dr. Toldy Gábor mester oktató meghívására, a Budapesti Metropolitan Egyetem építész hallgatóinak nemrégiben tartott előadásában Pavelka Orsolya a Mapei Kft. hidegburkolati termékfelelőse.

Véleménye szerint, nőként  felkészültséggel és magabiztossággal lehet a legkönnyebben bizonyítani és ezzel kivívni a férfi kollégák elismerését is. „Válassz egy témát, ami iránt érdeklődsz és legyél benne szakértő. Érts valamihez, amit kevesen ismernek. Legyél nagyon felkészült és magabiztos. Légy lojális a jó szakemberekhez, a rosszakat ne félj elkerülni. Ha nem tudod a választ, kérj időt a válaszadásra” – foglalta össze tanácsait Pavelka Orsolya.

Az előadáson a METU építész hallgatói megismerhették a Mapei Kft. portfólióját, amely az építkezés majd minden fázisára kínál segédanyagot vagy speciális megoldást. A prezentáció részeként számos érdekes példán mutatta be a felhasználható anyagokat és mesélte el milyen szakmai kihívásokat oldott meg sikeresen.

Az előadáson második részében a résztvevő építészhallgatók megismerhették és kipróbálhatták az epoxi fugák gyakorlati használatát, mint egy olyan készséget, amit kevesen ismernek, és amivel elismerést vívhatnak ki a szakemberek között. Bár pozitív tulajdonságai, tartóssága, rugalmassága, könnyű tisztíthatósága miatt az építészek és belsőépítészek előszeretettel alkalmazzák, az epoxi fuga, még nem terjedt el széles körben a burkolók és kőművesek között.

„A Mapei Kft-nél a felsővezetők közel fele nő, akik nagy elismerést vívtak ki a teljesítményükkel. Azért vannak a posztjukon, mert ők a legalkalmasabbak” – árulta el Markovich Béla a vállalat ügyvezetője.

A szakember szerint egyre jelentősebb a nők szerepe az építőiparban. Ez a pozitív trend megmutatkozik a Mapei Kft-nél is, ahol a munkatársak több mint harmada és a vállalatcsoport egyik globális vezetője is nő, valamint egyre több nő csatlakozik a Magyar Építőipari Szakemberek Közösségéhez is.

Forrás: Mapei Kft.

Hírek archivum