Hogyan lehet megfelezni a Kárdár-kockák rezsijét?

2022.07.20. Írta: Sajtóhír

Nettó ötmillió forintos beruházás révén megfelezhető a Kádár-kockák rezsije - idéz egy hazai építőanyag gyártók által frissen kidolgozott szakmai anyagot a Világgazdaság. Mint a lap megtudta, a homlokzat és a födém hőszigetelésével, a nyílászárók cseréjével kiépülő termikus burokhoz szükséges anyagok gyártásához megvan a kellő hazai kapacitás.

Gyorsan reagáltak a rezsicsökkentés limitálásának bejelentésére a hazai építőanyag gyártók - tudta meg a VG. Megerősített információink szerint máris összeállt egy komplett és szakmailag megalapozott javaslatcsomag, amit a hetvenes években tömegével épült, még ma is nagyrészt szigeteletlen kockaházakra dolgozott ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata (HÉT). 

Ennek alapján még az idén akár 25 ezer családi ház korszerűsítésére is sor kerülhet, ehhez a hazai építőanyag gyártó és építőipari kivitelező kapacitás is rendelkezésre áll a  piaci szereplők szerint.

Eddig a háztartásokat nem ösztönözte energiahatékonysági beruházásra a rezsicsökkentés, de amódosítás után a felújítatlan házakban lakók lehetnek most a legnagyobb besztesek. Ezekben az épületekben ugyanis nehezen lesz elkerülhető az átlag feletti energiafogyasztás, és ezzel együtt a rezsiszámla többszörösére növkedése.

Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata elnöke, a Masterplast Nyrt. elnöke ezzel kapcsolatban kiemelte: az energiaválságra adható legjobb válasz a fogyasztás csökkentése, amit leggyorsabban az épületállomány szigetelésével lehet elérni. Ezzel azok a fogyasztók is komoly, 7-8 év alatt megtérülő beruházást tudnak megvalósítani, akik teljes mértékben a rezsivédett körbe tartoznak. Akik pedig a fogyasztásuk feléért már piaci árat fizetnek majd, mert több energiát használnak fel, mint a támogatott mennyiség, ők már 5 év alatt megtakarítják a termikus burokra költött pénzt a csökkenő fogyasztás révén.

A részletes anyagban egy tipikus, 9X9 méteres Kádár-kockát modelleznek, aminek termikus burkát  a lábazat, a homlokzat és a padlás hőszigetelésével, valamint a homlokzati nyílászárók - ajtók és külső ablakok - háromrétegű üvegezésű, műanyagra történő cseréjével hozzák létre. A teljes beruházás jelenlegi átlagos piaci árakkal számolva ötmillió forint plusz áfa értékben megvalósítható

Kulcskérdés a finanszírozási támogatás

A rezsicsökkentés módosítása után máris felfokozott érdeklődést tapasztalnak az energiamegtakarítást eredményező beruházások iránt. Az otthonfelújítási támogatás már tavaly ősszel is megdobta a keresletet, de reálisan már idén ősszel még azt is 50 százalékkal meghaladó forgalommal számolnak az építőanyaggyártók. 

A legnagyobb kérdés, hogy finanszírozni ki és miből tudja a szükséges munkálatokat, bármilyen állami támogatás természetesen megtöbbszörözhetné az épületenergetikai felújítások számát.

A szakmai szervezetek már régóta lobbiznak azért is, hogy az év végén lejáró állami támogatási programot energiafogyasztást mérséklő beruházásokra hosszabbítsák meg. Emellett szükségesnek tartják, hogy kifejezetten az energiahatékonyságot javító beruházásokra szülessen egy önálló új program. Utóbbira jó példa lehet az olaszországi modell, ahol az épületszigetelésre elköltött összeg 110 százalékát le lehet írni öt év alatt a személyi jövedelemadóból.

Forrás: vg.hu

Hírek archivum