GKI: tovább nőnek a lakásárak az idén

2019.02.04. Írta:

Az ingatlanpiaci szereplők továbbra is optimisták, derűlátásuk a korábbihoz képest még tovább emelkedett a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente publikált ingatlanpiaci felmérése szerint. A lakásárak tovább emelkednek, a használt lakásoknál 5-6 százalékos, az újépítésű lakásoknál pedig 4-6 százalékos áremelkedésre lehet számítani idén.

A GKI fővárosi és az országos lakáspiaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) a jelen felmérés eredményei alapján 9 illetve 5 ponttal nőttek az előző megkérdezéshez képest. Mindkét index újabb historikus csúcsra jutott, azaz a felmérés történetében még sosem lehetett ilyen magas indexértékekkel találkozni. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációt illetően határozottan javultak, de a vidéki körzetekben valamelyest romlottak.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest jelentősen élénkültek. Júliushoz képest ugyan a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) nem történt változás, de a valószínű szándékú körben 27 százalékpontos növekedés következett be. A lakossági kilátások meghaladták 10 éves csúcsukat. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően erősödtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 24, a biztos szándékú körben 22 százalékpontos bővülés valósult meg.

GKI ingatlan 2018Q4

A lakásárak növekedésére várhatóan a közeljövőben is számítani lehet. Aki a csúcson szeretne kiszállni a befektetéséből, még ne készüljön lakása eladására. A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások júliushoz képest alig változtak (a következő egy évben 2-5% közötti emelkedés valószínű). Az új építésű lakások árai 2-3%-kal emelkedhetnek.

A GKI országos és a fővárosi telekpiaci indexe júliusban nagyot esett, októberben csak a budapesti korrigált pozitívan (negyedéves alapon 10 ponttal), az országos tovább csökkent (3 ponttal).

Forrás és további részletek:GKI

Hírek archivum