Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Fillérekért lehetne megvásárolni az önkormányzati bérlakásokat

2021.05.13. Írta:

Egy nemrég benyújtott törvényjavaslat szerint az önkormányzati bérlakások bérlői kedvezményes áron vehetnék meg a lakást, amelyben laknak.  Akár az ingatlan értékének a 15 százalékáért. A Habitat for Humanity Magyarország szerint ez kegyelemdöfél lenne a hazai bérlakásszektornak.

A Böröcz László fideszes képviselő által jegyzett javaslat szerint azok a bérlők vehetnék meg a lakásokat, akiknek 2020. december 31-én már fennállt a bérleti jogviszonyuk.

Az ingatlanok forgalmi értékét az önkormányzatoknak kell a vételi joggal rendelkezővel közölni hat hónapon belül, amennyiben ezt nem teszi meg, akkor az állam fogja megállapítani.

A vételárat a forgalmi érték 30 százalékában állapítja meg a törvényjavaslat, ha a bérleti jogviszony időtartama 2021. január 1-jén nem éri el az egy évet. Azonban minden bérleti jogviszonyban töltött év után további 1 százalékkal csökken az ára, de nem lehet kevesebb az értékének a 15 százalékánál.

Az indoklásban a képviselő azt írta, a javaslatának az a célja, hogy a magyar állampolgárok, családok minél szélesebb körben szerezhessenek lakástulajdont.

A Habitat for Humanity Magyarország határozottan elutasítja a törvényjavaslatot, szerintük annak elfogadása a hazai bérlakásszektor kegyelemdöfését és a szociálisan rászoruló bérlők lehetőségeinek további drasztikus szűkülését jelentené.

Mint közleményüknem fogalmaznak, "a törvényjavaslatot, mivel az szöges ellentétben áll a méltányos lakáspolitika elveivel és a felelősségteljes közvagyon-gazdálkodással".

A Habitat álságosnak tartja, hogy a javaslat szövegezése szerint „azok is saját tulajdonú lakáshoz juthassanak, akiknek arra egyébként nem lenne lehetőségük, tekintettel a lakáspiacon az utóbbi években bekövetkezett rendkívüli áremelkedésre is”. Holott az áremelkedéshez nagyban hozzájárultak a kormány lakáspolitikai intézkedései, melyek a rászoruló háztartások helyett elsősorban a felső- és középosztály javait szolgálják.

Amennyiben ez a javaslat életbe lép, az eleve elégtelen bérlakásállomány mérete tovább zsugorodik, ellehetetlenítve az érdemi szociális lakáspolitikát a következő évtizedekben is. Az önkormányzati bérlakások gyakran a szociálisan rászoruló emberek, családok egyik utolsó mentsvárát jelentik, ezek privatizációjával a leginkább kitett rétegek lakhatása kerülne veszélybe. Ahhoz, hogy mind a szociálisan rászorulók, mind a középosztály számára megfizethetőbbé váljon a lakásbérlés, éppen hogy több önkormányzati és szociális bérlakás építésére lenne szükség.

A közvagyon felelőtlen elherdálása, az önkormányzatok forrásainak további korlátozása és a szociális háló gyengítése helyett - főleg egy gazdasági és lakhatási válság közepén - egy demokratikus folyamaton alapuló, átgondolt szociális lakáspolitikára van égető szükség!

Forrás: hvg.hu, Habitat for Humanity Magyarország

Hírek archivum