Felpörgöt az albérletpiac, de megérheti inkább vásárolni

2023.07.20. Írta:

Bár az albérletpiaci főszezon csak pár nap múlva, a ponthatárhirdetéssel indul, mind a keresleti, mind a kínálati oldalon jelentős élénkülés látható. A bérleti díjak is egyre nőnek országszerte. Lehet, hogy jobban megérné bérlés helyett lakást vásárolni? 

Általában a felsőoktatási ponthatárok július végi kihirdetése után pörög fel igazán az albérletpiac, az idén azonban már jóval hamarabb elindult az élénkülés az ingatlan.com adatain alapuló legújabb elemzés szerint.

Gyakorlatilag április óta fokozatosan erősödik az albérletpiac keresleti és kínálati oldala. A kereslet április óta Budapesten több mint 7 százalékkal nőtt éves összevetésben. Július elején már közel 12 ezer kiadó lakáshirdetésből válogathatnak a fiatalok.

Az albérletpiac keresleti-kínálati oldalának tavaszi élénkülése mögött a fokozatos drágulás áll. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a lakbérek országosan 15 százalékkal lettek magasabbak tavalyhoz képest.” - mondta az idei trendeket ismertetve Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Beindult az albérletkeringő

Sok bérlőnél a július-augusztus-szeptemberi időszakban esedékes a szerződéses évforduló. A tulajdonosok nagy része pedig megemelné a bérleti díjat, amiről már hónapokkal korábban értesítették a bérlőket. “Akik a megemelt bérleti díjat nem szeretnék vagy nem tudják kifizetni, azok már az albérletpiaci főszezon indulása előtt igyekeznek szebb, jobb vagy olcsóbb bérleményt keresni maguknak. Mivel a kínálat folyamatosan bővül, van is esélyük arra, hogy találjanak ilyet maguknak.” - tette hozzá Balogh László. Az ingatlan.com szakértője szerint a kínálat bővülése a beindult albérletkeringőnek is köszönhető. Az albérletekből kiköltözők miatt ugyanis több ezer lakás szabadul fel a piacon, ahová a tulajdonosok új bérlőket várnak majd.

Az, hogy a ponthatárhirdetés előtt magasabb fordulatszámra kapcsolt az albérletpiac keresleti és kínálati oldala mégsem jelent hátrányt a bérlők számára, mert így még az egyetemisták rohama előtt találhatnak maguknak megfizethetőbb lakást. A tulajdonosok pedig tudják, hogy a következő időszakban érdemes meghirdetni a kiadó lakásokat az ingatlanhirdetési portálokon, mert heteken belül indul az egyetemisták roham az albérletekért. Az élénkülő piacon így a korábbinál magasabb bérleti díjért tudják kiadni a kiürült lakásokat.

Lakást venni vagy bérelni éri meg jobban az egyetemisták szüleinek?

Budapesten az eladásra szánt garzonlakások átlagára 34 millió forint, a legnagyobb egyetemvárosokban pedig 16-33 millió forintért árulják az egyszobás ingatlanokat. Egy ilyen lakás 30-50 százalékos önerővel történő megvásárlásához szükséges lakáshitelek törlesztőrészlete 92-193 ezer forint, ami megegyezhet az adott városra jellemző bérleti díjjal. 

Elszakadt egymástól a lakáspiac két legnagyobb része. A kiadó lakások iránt növekszik a kereslet, és a bérleti díjak is felfelé ívelnek, miközben az eladó ingatlanoknál még mindig a visszafogottság jellemző. Ezt a kettősséget azonban kihasználhatják azok, akik az egyetemre készülő gyermek lakhatását szeretnék megoldani – közölte az ingatlan.com, amely a cégcsoporthoz tartozó money.hu kalkulációin keresztül ismerteti, hogy mekkora havi törlesztéssel lehet Budapesten és az egyetemvárosokban megvásárolni egy garzonlakást.

Jól járhat, aki bérlés helyett megteheti, hogy vásárol

Az albérletszezon indulásakor rendszeresen napirendre kerül az a kérdés, hogy a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező szülők bérlés helyett inkább vegyenek egy garzont a felsőoktatásba tartó gyereküknek, saját erő és lakáshitel felhasználásával. A mostani lakáspiaci helyzetben különösen érdemes megfontolni a vásárlást. Az átlagos lakbérek ugyanis Budapesten és az egyetemvárosokban is emelkednek, miközben az eladó lakások árát inkább a stagnálás jellemzi” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Korponai Levente, a money.hu vezetője hozzátette: “A lakáshitelek kamata a korábbi évek alacsony kamatkörnyezetéhez képest kedvezőtlenebb, ezért is kiemelten fontos az összehasonlítás és a körültekintő választás. A bankok különböző kamatkedvezményeket adnak az ügyfeleknek bizonyos feltételek teljesítése esetén. Egyedi kamat érhető el például akkor is, ha az ügyfél nemcsak besétál kedvenc bankjába, hanem hitelszakértőn keresztül intézi a hitelét. Amennyiben pedig a kamatok mérséklődnek, bármikor lecserélhető lesz a meglévő kölcsön egy kedvezőbb konstrukcióra.”

 

Árkörkép Budapestről és az egyetemvárosokból

Az átlagos lakbérek az elmúlt hónapokban fokozatosan növekedtek, aminek több oka is van. A minimálbér és a keresetek növekedése miatt a tulajdonosok is bátrabban árazzák be a kiadó lakásokat, mint tavaly. A másik fontos tényező, hogy 2022 második felében stagnáltak az albérletárak, mivel a rezsibizonytalanság miatt a tulajok nem mertek emelni. Idén azonban már sokan megtették, mert a rezsidíjak szerencsére nem váltak megfizethetetlenné a bérlők számára sem.” - mondta Balogh László. Közölte azt is, hogy a kereslet növekedése is hozzájárult a dráguláshoz.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy július elején az átlagos budapesti lakbér 240 ezer forint volt. A korábbi években a diákok körében a népszerű VIII., IX., XI. és XIII. kerületben 220-240 ezer forintos átlagos bérleti díj volt a jellemző. A három legolcsóbb kerület a X., a XVII. és a XXI., ezekben 150-165 ezer forint az átlagos lakbér.

Az egyetemvárosok kínálatából az látszik, hogy közelítik a tavalyi fővárosi díjakat. Debrecenben, Győrben és Veszprémben egyaránt 170 ezer forintos átlagáron kínálják a bérlőknek a lakóingatlanokat. Pécsen 140 ezer, Szegeden valamivel több mint 137 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer forint a díj. Székesfehérváron 145 ezer, Nyíregyházán 130, Kecskeméten 120 ezer forintos bérleti díj volt a jellemző.

Mennyi a törlesztője egy pesti vagy egy debreceni garzonnak? 

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten a maximum 40 négyzetméteres garzonlakások átlagára július közepén közel 34 millió forint volt. Ehhez 30 százalékos önerőt feltételezve közel 24 millió forintos lakáshitelre van szükség. Húszéves futamidő és végig fix kamatozás mellett a legkedvezőbb konstrukciók esetében alig több mint 200 ezer forint lesz a havi törlesztés egy ekkora hitelösszegnél.

A legnagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben, Győrben, Szegeden, Pécsett és Miskolcon a szóban forgó egyszobások átlagos ára 16-33 millió forint. Így – feltételezve a 30 százalékos önerőt – 11,2-22,3 millió forintos hitelből lehet megvásárolni a kiszemelt ingatlant, vagyis 92-193 ezer forintos törlesztőrészlettel kell jelenleg számolni. Márpedig ez a törlesztőrészlet versenyben lehet a bérleti díjakkal.

Amennyiben a diák öt év alatt elvégzi az egyetemet, akkor évi 5 százalékos lakbérdrágulással számolva Budapesten 10,3 millió forint megy el bérleti díjra. A példában szereplő lakáshitel törlesztése pedig szintén öt év alatt 12 millió forintba kerülne.

A többi egyetemvárosban az ötéves bérleti díj szintén évi 5 százalékos bérletidíj-emelkedését figyelembe véve 6-8 millió forintra rúgna, míg az itteni lakások megvásárlására felvett hitelnek a törlesztése ebben az öt évben 6-8 millió forintos összeget jelentene. Ha pedig a gyermek megszerzi a diplomát, akkor az adott lakást várhatóan ki lehet majd adni, így önfinanszírozóvá válhat az ingatlanvásárlás hosszabb távon, beszámítva a kezdeti 30 százalékos önrész összegét is, ezt ugyanis a lakás várható felértékelődése fedezheti.

A money.hu szakértői az adatokat értékelve elmondták, hogy még a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is jobban megéri a vásárlás a bérlésnél.

Forrás: ingatlan.com, money.hu

Hírek archivum