ingatlan.com

Fél éve folyamatosan emelkednek a lakbérek

2021.08.23. Írta: Sajtóközlemény

A nyári főszezon áremelkedést hozott az albérletpiacon. A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint országosan 2,7 százalékos volt a havi szintű emelkedés. A megfizethetőbb lakhatásért faz ingatlan.com összefogott az egyetemekkel.

A nyári albérletszezon élénkülést eredményezett az országos és a fővárosi albérletpiacon – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindexének júliusi eredményei mellett ismerteti a kínálati piacra augusztus közepén jellemző árakat.

Drágulás történt, tovább szűkült az albérlet-árolló

A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a múlt hónapban országosan 2,7 százalékkal növekedtek a bérleti díjak a kínálati piacon a júniusi szinthez képest, a fővárosban pedig 2,4 százalékos növekedésről tanúskodik a mutató. Az idén januári mélyponthoz képest több mint 8 százalékkal növekedtek az átlagos bérleti díjak.

„Számítani lehetett az élénkülésre és a bérleti díjak emelkedésére is, főként a nyári albérletszezon júliusi indulása miatt, a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után a diákok is megjelentek a keresleti oldalon. Bár a nyári hónapokban alapvetően a diákok generálják a legnagyobb keresletet, a keresleti oldalt erősítik az adott városban munkát vállalók bérlőjelöltek is. A koronavírus-járvány utáni visszarendeződéssel több, máshonnan odaköltöző alkalmazott keres magának újra lakhatási megoldást az egyetemvárosokban.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: „A 2015-ös átlagokhoz képest a lakbérindex szerint az országos bérleti díjak 38, a budapestiek 30 százalékkal voltak magasabbak idén júliusban, ám ez még elmarad a 2020 januárjában elért rekordtól, amikor mind az országos, mind a fővárosi mutató bő 40 százalékkal haladta meg a 2015-ös szintet.”

Mennyiért kínálják az albérleteket?

Az ingatlan.com elemzéséből az is kiderül, hogy az idén – az év első nyolc és él hónapjában - az albérletek iránt érdeklődők száma ugyan éves összevetésben csökkent, de 3 százalékkal nőtt a járvány előtti szinthez, azaz 2019 azonos időszakához képest. Augusztus közepén országosan közel 19 ezer kiadó lakásból válogathattak a bérlők. Budapesten több mint 13 ezer lakóingatlan szerepelt a kínálatban, a megyeszékhelyeken több mint 3600 ingatlanból lehetett választani.

Budapesten augusztus közepén a kiadásra kínált lakások és házak bérleti díja 145 ezer forintot tett ki, ami 5 ezer forintos csökkenést jelent 2020 augusztusához és 20 ezer forintos visszaesést 2019 azonos időszakához képest. Az ingatlan.com elemzése szerint augusztus közepén a nagy egyetemvárosok közül

·        Debrecenben 120 ezer forint volt az átlagos bérleti díj a kínálati piacon, szemben az egy évvel korábbi 110 ezer forinttal.

·        Szegeden szintén 10 ezer forinttal 100 ezerről 110 ezer forintra nőtt a kiadásra hirdetett lakások átlagos bérleti díja.

·        A pécsi albérleteket 100 ezres bérleti díjjal kínálták a tulajdonosok, ez szintén 10 ezer forintos emelkedésnek felel meg éves szinten.

·        Miskolcon ugyanakkor 90 ezer forintot tett ki az átlagos bérleti díj, ami stagnálásnak felel meg.

 

A KSH-ingatlan.com lakbérindex legújabb kiadványa idekattintva olvasható.

Megfizethetőbb lakhatásért fogott össze az ingatlan.com az egyetemekkel

A közel 19 ezer lakóingatlanból álló albérletpiaci kínálatból a legmegfizethetőbb és legmegfelelőbb lakások közül választhatnak a Budapest Corvinus Egyetem (BCE) és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) hallgatói a két intézmény és az ingatlan.com együttműködésének köszönhetően. 

A felsőoktatási intézmények a napokban hozzák nyilvánosságra, hányan kapnak kollégiumi férőhelyet, akik pedig nem jutnak ilyen lehetőséghez, jellemzően lakásbérlőként lépnek ki az albérletpiacra. Az ő helyzetüket könnyíti meg az ingatlan.com, valamint a Budapest Corvinus Egyetem (BCE) és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) most induló partnersége. 

Lényeges feltételek alapján szűkített kínálat

 Balogh László elmondta, hogy az elmúlt években emelkedő bérleti díjak miatt nem volt könnyű az egyetemvárosokban lakhatási megoldást kereső diákok helyzete. Ezt jelzi többek között az is, hogy a KSH-ingatlan.com lakbérindexe 2020 januárban érte el a csúcsot, akkor az országos átlagos bérleti díjak 45 százalékkal haladták meg a 2015-ös lakbérszintet.

Az ingatlan.com és a két egyetem együttműködésének köszönhetően a teljes, közel 19 ezer kiadó lakás és ház alkotta országos kínálatból a BCE és az ELTE által előírt kritériumok szerint ajánlják az egyetemistáknak a legmegfelelőbb és legmegfizethetőbb albérleteket. A feltételek között szerepel többek között az egy főre jutó havi lakbér maximális összege és a minimális lakóterület mérete, az egyetemekhez való közelség és a kedvezményes összegű kaució szerepel is. Szintén lényeges kritérium a jelenlegi helyzetben, hogy egy esetlegesen bekövetkező újabb járványhullám esetén a tulajdonos rugalmas feltételekkel biztosítson kiköltözést a diákoknak, ha ők az albérletből való távozás mellett döntenek. 

Nemcsak a hallgatók, de a bérbeadók is kapnak garanciát a program keretében, mivel ezekre a bérleményekre is kiterjednek az intézmények etikai szabályzatai. A nem rendeltetésszerű lakáshasználat így akár fegyelmi eljárást is vonhat maga után.

A hirdetők és résztvevők számára ingyenes

Az együttműködések célja a hallgatók megfizethetőbb lakhatása, ezért a tulajdonosok vagy ingatlanközvetítők ingatlan.com-on meghirdetett ingatlanai ingyenesen bekerülhetnek az egyetemi programba, amennyiben azok megfelelnek az intézmények által előírt feltételeknek. 

Forrás: ingatlan.com

Hírek archivum