Ez adhat lendületet a lengyel lakáspiacnak

2023.05.12. Írta: Property Forum

2023 első negyedévében a lakáseladások határozottan fellendültek Lengyelországban, és a fejlesztők nagy reményeket fűznek a kormány nyáron életbe lépő "Bezpieczny Kredyt 2%" ('2%-os biztonságos hitel) programjához is. Vajon a lengyel lakáspiac lassulásának "végét" látjuk? - teszi fel a kérdést a Property Forum.

A legtöbb piaci szereplő valószínűleg szeretne márfellélegezni, és kimondani, hogy a legrosszabbon már túl vagyunk. A 2020-as események után, amikor az értékesítési irodák bezártak és a fogyasztói hangulat a mélybe zuhant, a következő évben dinamikus értékesítési növekedés mutatkozott. Ez a gyakorlatilag nullára csökkentett kamatlábaknak és a különböző szociális transzferekből származó pénzeknek volt köszönhető, amelyek megjelentek a piacon, és destabilizálták a kereslet-kínálat viszonyát. A 2022-es körülmények, a háború, az infláció és a jelzálogpiac összeomlása viszont azt jelentette, hogy a kereslet ismét erősen megcsappant.

Ma ismét megfordulóban van a tendencia, és egy másik tényezővel állunk szemben, amely valószínűleg elég erősen befolyásolja majd a jövőbeni eladásokat, és a lakossági kereslet élénkülését eredményezi. Az első vásárlók számára létrehozott "Bezpieczny Kredyt 2%" ("2%-os biztonságos hitel") program már az első negyedévben arra késztetett néhány vásárlót, hogy felgyorsítsa vásárlási döntését, részben az ajánlatok hiányától, vagy az esetleges áremelkedéstől való félelem miatt. Az elmúlt három hónapban a fejlesztők több mint 11.400 lakást adtak el a hat fő piacon, ami 34%-kal jobb eredmény 2022 negyedik negyedévéhez képest, és még a tavalyi első negyedévi eladásoknál is jobb. Valószínűleg a piaci szereplők többsége a következő hónapokban a kereslet további növekedésére számít, és döntéseik az új program részleteiről szóló, még változó információktól függenek majd.

I a Property Forumnak beszélt a lengyel lakáspiac jelenlegi fellendüléséről, az új beruházásokat finanszírozó bankok álláspontjáról és a közeljövő lehetséges forgatókönyveiről. Az interjú a Property Forum oldalán olvasható.

Hírek archivum