ÉVOSZ-javaslat a lakáskorszerűsítések támogatására

2023.07.27. Írta:

Lakossági energetikai korszerűsítési programot dolgozott ki az ÉVOSZ, amely akár négymillió forintos támogatást is jelenthetne a családoknak - tudta meg a Világgazdaság.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) javaslata szerint az állami energetikai felújítási program 3 millió forint vissza nem térítendő támogatással, valamint kedvezményes hitellel segítené a lakóépületek hőszigetelését és a nyílászárók cseréjét. Azok, akik a gépészetet is felújítanák, további egymillió forint vissza nem térítendő támogatást kapnának.

Számításaik szerint egy lakóház termikus burkának korszerűsítése 11 millió forintból elvégezhető (a homlokzati hőszigetelés 5 millió forint, a födém hőszigetelése 2 millió forint, a homlokzati nyílászárók cseréje 4 millió forint). A felújítás bekerülési összegének maximum 50 százalékáig támogatná az állam a lakosságot. 

Az ÉVOSZ-ban úgy számoltak, hogy egy épületfelújítás után négymillió forintnyi áfa, szja, társadalombiztosítási járulék, szocho és társasági adó folyna vissza az állami kasszába, így a központi költségvetés számára nullszaldós lenne a program. A javaslatot néhány napja nyújtották be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium illetékes főosztályára.

Forrás: Világgazdaság

Hírek archivum