Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Év végéig meghosszabbították a falusi csokot

2022.06.08. Írta: Sajtóhír

A Kormány 2022. 12.31-ig meghosszabbítja a falusi csokot, amely a hatályos szabályok szerint június végén lejárna. A tervezett költségvetés szerint jövőre még több pénz jöhet a családtámogatásokra.

Orbán Vikotr korábban kijelentette, hogy ha kormányon maradnak, fenntartják, sőt megerősítik a csalátdtámogatási rendszert. A jövő évre meghirdetett költségvetés szerint minden eddiginél nagyobb összeget, több mint 3200 milliárd forintot fordít jövőre a kormány a családtámogatásokra, 450 milliárd forinttal többet, mint idén.

Ennek egyik eleme a falusi csok, amely 2678 kistelepülésen igényelhető használt lakás vásárlására és/vagy felújítására, akár egy gyermekkel is, de három meglévő vagy tervezett gyermek esetén akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitellehetőséget jelent. A hatályos szabályok szerint ez a támogatás már csak június 30-ig kérhető.

A kormánya szerdán jelentette be hivatalosan, hogy a Magyar Falu program részeként év végéig meghosszabbítják a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylésének lehetőségét.

A Duna House várakozása szerint a hosszabbítással újabb 30 milliárd forint érkezhet a vidéki ingatlanpiacra, így 2022-ben is a vidék lehet az ingatlanpiaci forgalom húzóereje. "A CSOK- és a falusi CSOK-igénylések tavalyi darabszáma alapján összesen az ingatlanpiaci forgalom körülbelül 20 százalékánál jelentettek segítséget a kedvezmények. A kistelepüléseken a pandémia okozta változások óta jelentősebb ingatlanforgalmat tapasztalnak értékesítőink. A bővüléshez hozzájárult az ezeken a településeken elérhető falusi CSOK lehetősége, amelynek meghosszabbítása továbbra is segítheti a vidéki ingatlanpiac menetelését” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A tervezett költségvetési számok alapján várhatóan minden családtámogatási lehetőség hosszabbításával számolhatnak majd a lakásvásárlók, azonban a támogatások összegét, konstrukcióját érdemes lenne az ingatlanpiaci változásokhoz igazítani. A falusi CSOK-nál például indulása óta változatlan összegű a támogatás, amely a lakásárak szignifikáns emelkedése miatt, egyre kevesebb segítséget jelent az ingatlanvásárlóknak.”

A babaváró támogatás esetében az idei 91 milliárd forintos keret 175 milliárd forintra emelkedik. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében megvásárolt lakások illetékmentessége összesen 40 milliárd forintos kedvezményt jelenthet jövőre.

“Egyelőre költségvetési tervezetről van szó, így az abban szereplő számok változhatnak. A lakáscélú kedvezményekre szánt több pénz egy része a növekvő kamatok miatt biztosan a kamattámogatásra mehet el. A tervből ugyanakkor az is kiolvasható, hogy a lakáscélú és babaváró támogatások jövőre is elérhetők lesznek. A korábbi hónapokban, hetekben voltak olyan félelmek, hogy a bizonytalanabb gazdasági környezet miatt több lakástámogatás is megszűnik. A költségvetési tervezet azonban nem erre utal.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátéve: “Mivel a lakástámogatási kiadások jelentős része az adásvételekhez köthető, ezért a költségvetési tervekből az is látszik, hogy a kormányzat stabil lakáspiaci forgalommal számol.”

Az utóbbi másfél évtizedet nézve még a 2008-ban elmélyülő válság előtt volt csúcson a lakáspiaci forgalom, akkor 191 ezer lakóingatlan cserélt gazdát. A 2010-es évek elején 100 ezer alatt lakáspiaci tranzakcióra került sor, 2012 után indult el a növekedés, ennek eredményeként 2018-ban és 2019-ben 160 ezer körüli lakást kelt el. A járványhatás miatt a forgalom 2020-ban 130 ezres, 2021-ben pedig 150 ezres adásvételi szint körül mozgott. Balogh László szerint idén akár 150-160 ezer adásvételre is sor kerülhet.

Forrás: Magyar Nemzet, Duna House, ingatlan.com

Hírek archivum