Nyomtatás

Ennyiért már nem nagyon kell a hitel a háztartásoknak

2022.08.04. Írta: Sajtóhír

Jelentősen megdrágultak a hitelek, és a kamatok továbbra is folyamatosan emelkednek, így nem csoda, ha egyre kevesebben vesznek fel hitelt. A Magyar Nemzeti Bank friss elemzéséből kiderül, hogy nem csak a személyi kölcsönök, hanem a babaváró kölcsön és a lakáshitelek igénylése is visszaesett júniusban.

Az MNB által közzétett háztartási és vállalti hitelek június havi jegyzésének statisztikáiból jól látszik, hogy a lakáshitelből, a babaváró hitelből és a személyi kölcsönből is kisebb értékben jegyeztek a magyarok, mint májusban, ami már előjele lehet a lakosság "menekülésének" az adósság elől. Persze nincs is ezen mit csodálkozni, júniusban már lehetett tudni, hogy az európai energiaválság és az infláció miatt a kormány is megszorításokat tervez, az emberek pedig saját kiadásaikon is igyekeznek emiatt faragni. Ennek pedig úgy tűnik, az lesz az egyik módja, hogy nem vesznek fel újabb hitelt, hogy a törlesztőrészlet ne legyen egy újabb kiadás a családi kasszában - írja a Pénzcentrum.

A lakáshiteleknél jelentős visszaesés tapasztalható: a májusi 153 milliárdról 128 milliárd forintra csökkent a jegyzés teljes összege egyetlen hónap leforgása alatt, de tavaly júniushoz képest is jelentős csökkenés látszik: több mint kilenc százalékkal kevesebb lakáshitelt vettek a magyarok idén júniusban.

Mindez nem csoda, hiszen a jegybanki kamatemelések miatt nagyon nagy mértékben drágultak a hitelek. A személyi kölcsön egy éven túli kamatfixálásra már 14,75 százalékos kamatnál jár átlagosan, ez egy évvel ezelőtt 11,59 százalékos volt. A babaváró kölcsön kamatlába 300 százalékpontot növekedett, így most 9,12 százalékon áll. A felújítási célú hitelek esetében a kamatláb a kilenc százalékhoz közelít és várhatóan túl is fogja lépni, a lakásvásárlási célú hitelek kamatlába pedig túllépte a 6,5 százalékot.

Forrás: MNB, Pénzcentrum