Elrajtoltak a kedvezményes zöld lakáshitelek

2023.04.05. Írta: money.hu

Megjelentek a kedvezményes kamatozású minősített zöld lakáshitelek a piacon, ám akadnak köztük különbségek. Igényelhető olyan konstrukció, amelynél csak akkor jár a kedvezmény, ha a hitelfelvevő bizonyítja, hogy az energiatakarékossági kritériumoknak megfelel az adott lakás - írja a money.hu.

Ahogy arra számítani lehetett, több bank is megjelent áprilistól a jegybanki kritériumoknak megfelelő Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek energiatakarékossági szempontokat előtérbe helyező, cserébe jellemzően kedvezményes kamatozással elérhető konstrukciókkal. Egyelőre a legjelentősebb lakossági ügyfélkörrel rendelkező bankok közül csak néhány kínál zöld MFL hitelt, jó eséllyel a későbbiekben bővül majd a kör. Többek között a CIB, az Erste, a K&H, a Takarékbankkal fúzióra készülő MKB és a Raiffeisen jelent meg a zöld lakáshitelével. A Magyar Nemzeti Bank minősítési rendszere miatt a konstrukciók feltételei részben megegyeznek, de vannak különbségek - mutat rá a money.hu elemzése.

Érdemes alaposan megnézni a feltételeket

Van például olyan bank, amelyik új lakás vásárlása vagy építése mellett meglévő lakás korszerűsítésére is nyújt zöld lakáshitelt. Ugyanakkor vannak piaci szereplők, amelyek csak vásárlás esetén biztosítják a zöld lakáshitelt. “Szintén eltérő a gyakorlat a kamatkedvezmény érvényesítésében. Egyes bankok már az igényléskor biztosítják az alacsonyabb kamatot, a másik megoldás viszont az, hogy csak azután adják meg a kedvezményt, ha a hitelfelvevő igazolja, hogy az energiatakarékosságra vonatkozó feltételek teljesültek. Ez egyébként azt jelenti, hogy BB vagy annál kedvezőbb energiatanúsítvánnyal rendelkező ingatlant kell vásárolni vagy építeni a hitelből, illetve a korszerűsítés eredményeként az adott lakás el kell érje ezt a szintet” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. Közölte azt is, hogy a zöld lakáshitelek megjelenése mellett a bankoknak vannak különböző felújítási hitelei, amelyekre különböző mértékű, akár 1-2 százalékpontos kedvezményt nyújtanak.

Nagyobb lehet az alku a felújítandó lakásokra

Balogh László, a money.hu-val egy cégcsoportba tartozó ingatlan.com vezető gazdasági szakértője ehhez hozzáfűzte: “Az eladásra kínált felújítandó állapotban lévő lakóingatlanok kedvezményes zöld lakáshitelből történő felújítása lehetőséget jelenthet a lakást saját célra vagy a befektetési céllal vásárlóknak egyaránt. A felújított lakások iránti kereslet ugyanis kevésbé esett vissza a felújítandókhoz képest. Előbbieknél 45 százalékos, utóbbiaknál majdnem 50 százalékos visszaesés látható. Így a felújítandóknál jelentősebb alkut érhetnek el a vevőjelöltek. Ennek a fordítottja igaz a befektetési célú vásárlókra, akik a felújított lakások iránti erősebb keresletben bízhatnak. Az érdeklődők 73 százaléka keres felújított vagy jó állapotú lakást. A befektetési célú vásárlók számára lényeges lehet az is, hogy a bérlők is inkább a jó állapotú és alacsony rezsivel fenntartható kiadó ingatlanok érdeklődnek. Emellett fontos, hogy a befektetési célú vevők is hozzájuthatnak a kedvezményes zöld lakáshitelhez.”

Forrás: money.hu

Hírek archivum