MKpartners

Elindult a lakáshitelek drágulása

2021.07.08. Írta:

A júniusi alapkamat-emelés után nem meglepő a hitelkamatok növekedése, amelyek azonban már májusban elindultak felfelé. Ezzel együtt májusban 120,2 milliárd forint volt a lakáshitelek folyósítása, ami messze meghalad minden korábbi értéket.

A Bankmonitor vizsgálata szerint a nagybankok kétharmada júliusra megemelte 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleinek kamatát. A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint a kamatemelés egyelőre nem jelentős, így érdemben nem befolyásolja a hitelpiacot. (Bár a 0,66 százalékpontos kamatemelés már figyelmeztető jel.) Ugyanakkor a jegybanki alapkamat újabb emelése a kölcsönök tovább drágulásához vezethet. Márpedig az MNB kamatemelési ciklusba kezdett, így a drágulás szakértők szerint borítékolható.

Átlagosan 0,22 százalékponttal magasabb júliustól a THM értéke egy 20 millió forintos, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnek. 20 éves futamidő esetén ez 2 300 forint növekedést jelentene a törlesztőrészletekben.

A lakáshitelek legnagyobb részét továbbra is használt lakás megvásárlására költötték a hitelfelvevők. Ugyan átlagosnak számító kétharmados arányt tett ki a használt lakásokra költött jelzáloghitel-folyósítás, a magas összeg miatt ez így is 81,8 milliárd forintnyi keresletet testesített meg a lakáspiacon. Ez az összeg a korábbi években legtöbbször a teljes havi lakáshitelezést lefedhette volna.

De májusban emellett még a felújítási és korszerűsítési cél is magas összeget, 13,4 milliárd forintot jelentett. A felújítási célú lakáshitelek felfutását a lakásfelújítási támogatás előfinanszírozásához igényelhető otthonfelújítási hitel okozhatja döntő mértékben. Így már második hónapban haladta meg a 10 százalékot a felújítási célú jelzáloghitelek részaránya a teljes lakáshitelfolyósításon belül. Emellett az építésre és bővítésre felvett jelzáloghitelek is 9,2 milliárd forintot tettek ki.

Átalakította a lakáshitelek piacát az idén januárban elindult állami otthonfelújítási program, amelynek keretében a gyermekes vagy gyermeket váró háztartások a lakáskorszerűsítésre fordított összeg felét – maximum 3 millió forintot – visszakaphatnak az államtól, és a munkák finanszírozásához támogatott hitelt vehetnek igénybe – derül ki a money.hu friss összefoglalójából.
Ma már 10 százalék felett járnak

A lakásfelújításra igényelt lakáshitelek aránya a hivatalos jegybanki adatok szerint az új lakáshitelek piacán az előző években – 2017-től 2020 végéig – 2-4 százalék körül alakult, vagyis egy-egy hónapban a szerződéses összegük 1-4 milliárd forint között mozgott. Az idén viszont a már említett otthonfelújítási lakásfelújítási programnak és a februártól elérhető támogatott hitelnek köszönhetően jelentősen növelték a részesedésüket.

Márciusban 6,7 milliárd forintot tett ki a lakásfelújítási hitelek összege, ez abban a hónapban 6,4 százalékos részesedést jelentett. Áprilisban a szerződéses összegük meghaladta a 11 milliárdot, májusban pedig a 13 milliárdot, ez pedig 10,4 és 11,1 százalékos aránynak felel meg az új lakáshitelek piacán. Tehát a korábban szinte marginális szereplők a szerződéses összeg alapján ma már a teljes szerződéses összeg tizedét adják.

 

Forrás: Bankmonitor, Portfolio, hvg.hu, Realista

Hírek archivum