Eladás előtt is érdemes lehet felújítani a lakást

2023.08.17. Írta: money.hu

Átlagban 13 millió forintos árkülönbség van a felújítandó és a korszerű, energiatakarékos fűtéssel rendelkező felújított lakóingatlanok ára között a kínálati piacon. Ha valaki a lakása eladása mellett dönt, akkor a magasabb ár miatt érdemes lehet a korszerűtlen fűtéssel rendelkező tulajdonosoknak időben dönteniük a felújításról - írja a money.hu.

“Bár tavaly nagy volt az ingatlantulajdonosok félelme az áram- és gázfogyasztás elszámolásának változása miatt, szerencsére a rezsiköltségek nem emelkedtek jelentős mértékben. Ettől függetlenül a lakóingatlanok energiafogyasztása továbbra is kiemelt figyelmet kap az ingatlanpiacon, és várhatóan a jövőben is ez lesz a jellemző” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mindez az eladó lakások és házak árain is látható.

A fővárosban a felújított használt lakások átlagos négyzetméterára 971 ezer forint, szemben közepes állapotúak 805 ezer forintjával. Még látványosabb a különbség a lakóingatlanok eladási árát nézve. A felújított fővárosi lakások 66 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, miközben a felújítandók átlagosan 52 millió forintért keresnek új tulajdonost. A legnagyobb lakáskínálatot nyújtó kerületekben - a III., a VI., a XI., XIII. és XIV. - 10-28 millió forintos különbség is látható.

A vármegyeszékhelyek átlagos négyzetméteráraiban 33 százalékos az eltérés. A közepes állapotú lakóingatlanoknál 455 ezer forintba kerül egy négyzetméter, míg a felújított lakások négyzetmétere 606 ezer forint. Emellett a felújítandó vármegyei ingatlanok átlagban 30 millió forintos árához képest a korszerűsítetteket 13 millió forinttal magasabb áron, azaz 43 millió forintért kínálják a tulajdonosok. Városonként vizsgálva természetesen nem egységes a kép. Győrben 17 millióval, Székesfehérváron és Szegeden 14-14 millióval drágábbak a jó állapotúnak tartott lakóingatlanok. “Az árkülönbségek jelentősek, mégis az elmúlt években azt láttuk, hogy a vevőjelöltek sokszor hajlandóak kifizetni ezt a prémiumot” - tette hozzá Balogh László.

Olcsóbb hitel is elérhető korszerűsítésre

A jelentős energiafogyasztású, korszerűtlen ingatlanok tulajdonosainak több okuk is lehet a mielőbbi korszerűsítésre. Egyrészt közeledik a fűtési szezon, másrészt pedig a lakáspiaci keresletet az elmúlt időszakban visszafogó bizonytalan gazdasági környezet javulni látszik. Az infláció lassuló pályán van, a hitelkamatok is egyre lejjebb kerülnek. A gazdaság fellendülésével pedig a lakóingatlanok piacán is felélénkülhet a kereslet, és akkor a felújított lakások várhatóan népszerűbbek lesznek. Hosszabb távon nézve pedig a költséges fenntartású lakások egyre inkább háttérbe szorulnak majd az ingatlanpiacon.

“A lakásfelújítás általában jelentős kiadással jár, de a kínálati árakból látható különbségek alapján egy eladásnál nagy valószínűséggel megtérül a beruházás. Lényeges az is, hogy a korszerűsítés finanszírozásához szükséges hitelek olcsóbbak lehetnek, mint a klasszikus kölcsönök” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. Több bank is ad megadott feltételek mellett 0,25 vagy akár több mint 1 százalékpontos kedvezményt az úgynevezett zöld célokra, és különböző akciókkal népszerűsítik a felújítási és korszerűsítési hiteleket is. A döntés előtt azonban nagyon fontos az összehasonlítás, mert jelentős különbségek lehetnek mind a havi törlesztőt, mind pedig a visszafizetendőt nézve az egyes konstrukciók között.

Forrás: money.hu

Hírek archivum