Egyszerűbb lesz pályázni az EU-forrásokra

2014.04.15. Írta:

A kormány döntése értelmében a MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. feladatainak jelentős részét mától a Nemzetgazdasági Minisztérium látja el. Az intézményrendszer átalakításának célja, hogy hatékonyabb legyen az uniós fejlesztésekkel és pályázatokkal kapcsolatos feladatok ellátása és megvalósuljon az „egyablakos” pályázatkezelési rendszer – mondta a cég állománygyűlésén Komoróczki István, tervezéskoordinációért felelős államtitkár.

A Kormány március 25-én elfogadott rendelete alapján a MAG Zrt. néven működő ún. közreműködő szervezet tevékenységét április 15-től három költségvetési szerv vette át: az Államreform Operatív Program és az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében ellátott feladatokat a Miniszterelnökség, a nem európai uniós fejlesztési források felhasználásához kapcsolódó tevékenységet  a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program, a Gazdaságfejlesztés Operatív Program, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap fejlesztései és a Kereskedelemfejlesztési beruházások kerültek.

Az április 15-ei állománygyűlésen Komoróczki István államtitkár elmondta, hogy az intézményrendszer átalakítására azért volt szükség, mert a közreműködő szervezetek eddig a hazai közigazgatástól elkülönülten működtek. A változások célja a hatékonyabb és gördülékenyebb feladatellátás, valamint az „egyablakos” pályázatkezelési rendszer megvalósítása. A Kormány bízik abban, hogy a fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakítása elősegíti a gyorsabb döntéshozatalt a 2014 – 2020 közötti tervezési időszak uniós programjai végrehajtásának minden szintjén.

A 2007-2013-as Gazdaságfejlesztési Operatív Programban több mint 25 ezer támogatott projektnek közel 1.000 milliárd forint uniós támogatást ítéltek oda.

Az átalakított intézményrendszer feladata az előttünk álló 7 évben a hazánk rendelkezésére álló 7480 milliárd forintnyi uniós támogatás minél hatékonyabb felhasználása lesz. Mint ismeretes, a 2014 – 2020 között rendelkezésre álló uniós források 60 %-át hazai gazdaságfejlesztésre fordítjuk. A tervek szerint ősztől lehet pályázni az uniós forrásokra.

Budapest, 2014. április 15.

Nemzetgazdasági Minisztérium

Hírek archivum