Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Egyre többen terveznek lakásfelújítást, de sokan most kivárnak

2021.11.02. Írta:

Egyre többen korszerűsítenék az otthonukat a GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) és a Masterplast felmérése szerint. A Világgazdaság ugyanakkor arról ír - kereskedői információkra utalva -, hogy mintha némileg megtorpant volna a lakásfelújítási kedv.

A lakások korszerűsítésére vonatkozó lakossági terveket vizsgáló felmérés szerint az idei negyedik negyedévben sem lankad a felújítási kedv, a reprezentatív mintából kiinduló elemzés szerint a következő egy évben mintegy 820 ezer lakás, illetve többségében családi ház kisebb-nagyobb mértékű felújítása történhet meg. A tervek valóra váltásához 37 százalékban – három hónappal ezelőtt még 40 százalékban – állami támogatást szeretnének igényelni az egy éven belüli korszerűsítésben gondolkodók. A biztosan felújításra készülők 53 százaléka kalkulál állami támogatással, míg a felújításba csak valószínűleg belevágók 32 százaléka tervezi ezt igénybe venni jövő év végéig.

A lakás-korszerűsítések és -felújítások gazdasági környezete alapvetően kedvező, ösztönzően hatnak a lakosságra a bővülő jövedelmek, a gyermeket nevelő családok számára elérhető kormányzati támogatások és a 2022-ben a szülők számára várható szja-visszatérítés 
– szögezi le a kutatás. Az emelkedő lakásárak miatt sokan gondolkodnak vásárlás helyett a meglévő lakóingatlanuk átalakításában, csinosításában. 

Ha a biztosan vagy valószínűleg felújítást tervezők mindegyike valóban a tettek mezejére lép, nem kevesebb mint 820 ezer lakás újulhat meg a következő egy évben. Ez a szám az előző negyedévi megkérdezés eredményénél 110 ezerrel, az egy évvel ezelőttinél 280 ezerrel magasabb. 

Ami idővel fékezheti a beruházási kedvet, az a piaci hitelek kamatainak növekedése és az építőanyagok árának, a felújítási szolgáltatások díjának gyors emelkedése. A lakásukra nagyobb összeget költeni kívánó háztartások aránya az elmúlt két esztendőben visszaesésekkel tarkított, de alapvetően emelkedő trendet mutat. A derűlátást a járvány negyedik hulláma sem tudta megváltoztatni.

Továbbra is a családi házak lakóiban a legerőteljesebb a felújítási szándék, az érintettek aránya a körükben 23 százalék, míg a panellakásokban élők 17, a téglaépítésű társasházakban lakók 15 százaléka dédelget rövid távú korszerűsítési terveket. A családi házakkal összefüggésben a községekben mérték a legerőteljesebb felújítási-korszerűsítési szándékot, az itt élők csaknem negyede tervez nagyobb összeget költeni az ingatlanára a következő egy évben. 

A lakásfelújítók kivárnak

A Világgazdaság ugyanakkor azt írja, hogy bár az állami támogatások hatására nagyot fejlődött idén a felújítási piac, az építőanyagok elmúlt hetekben tapasztalt áremelkedése miatt azonban némiképp megtorpant a lakásfelújítási kedv. A legnagyobb építőanyag-kereskedelmi lánc, az újHÁZ Centrum tájékoztatása szerint ugyanis az építőanyagok kiskereskedelmi forgalma lassulni kezdett az idei egész éves lendülethez képest, mivel a vevők most várják, hogy csökkenjenek az árak. Sokan akarnak olyan költséges beruházásokat megvalósítani, mint például a tető felújítása.

A hálózatához tartozó kereskedésekben a tetőfedéshez szükséges anyagok forgalma 20-30 százalékkal nőtt az idén, kelendőek voltak a kertépítéshez szükséges termékek is, különösen a térburkolatok, és 20-25 százalékkal nőtt az előregyártott kerítéselemek iránti kereslet is az első fél évben. A szigetelőanyagok forgalmában 15-20 százalékos, a szerkezetépítéshez kapcsolódó termékek körében 5-10 százalékos növekedést tapasztaltak.

A Praktiker arról számolt be a Világgazdaságnak, hogy az előző évekhez képest továbbra is növekedés tapasztalható a barkácsáruházakban és a webshopban, a növekedés üteme azonban egyértelműen lassult a harmadik negyedévben.

Az élénk kereslet a növekvő beruházási kedvnek tudható be, a járvány miatt ugyanis sok építkezést szüneteltettek vagy leállítottak, idén azonban ezek zömét folytatták, és az 5 százalékos áfa visszavezetése is kedvezően hatott a piacra.

A vásárlók számában is növekedés figyelhető meg, a Praktiker az online és offline vásárlók számában is bővülést tapasztalt, az előbbiben dinamikusabb az emelkedés. Az átlagos kosárérték azonban a hagyományos, offline forgalomban jobban nő. Az újHÁZ Centrum tapasztalatai szerint ugyan egyre nagyobb teret nyer az online értékesítés, és az online vásárlók száma folyamatosan nő, az építőanyag-kereskedelem esetében még mindig a bolti értékesítés a meghatározó. Ez elsősorban abból adódik, hogy a vásárlónak az építőanyag-beszerzéskor szakértő segítségre, tanácsadásra van szüksége, ez pedig digitálisan jóval nehezebben megoldható.

Forrás: vg.hu, GKI

Hírek archivum