Egyre többen kérnek otthonfelújítási tanácsadást

2023.03.07. Írta: Energiaklub - MEHI

A rezsiemelés óta egyre többen veszik igénybe a RenoPont energetikai otthonfelújítási tanácsadását - derül ki az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI), a  nemzetközi energiatakarékossági világnap apropóján kiadott sajtóközleményéből. 

Magyarországon a primerenergia-felhasználás körülbelül egyharmada (!) a háztartások (!) energiafogyasztásához köthető. A hazai lakásállomány viszont elöregedett, átlagos energiateljesítménye az energiatanúsítványok átlaga alapján az „FF” kategóriába esik, vagyis ezek az épületek legalább két-két és félszer annyit fogyasztanak, mint egy korszerű ingatlan. Tehát a hazai lakások energetikai felújítása elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy elérjük a klímavédelmi célokat és hogy az emberek egy jelentős részének ne kelljen az utcát fűtenie az elszabadult rezsiárakon.

Korszerűsítés okosan, és ne okosba

A felújításokhoz azonban nemcsak pénz, hanem rengeteg utánajárás, különböző szakterületek összefogása is szükséges. Ráadásul a felmérések szerint nagyon sok tévhit nehezíti a felújítások eredményességét. Nincs rosszabb annál, mint amikor valaki egy át nem gondolt, elkapkodott döntés nyomán energiacsapdába kerül: jelentős összegeket költ felújításra, ami aztán alig, vagy csak jóval az elvárt szint alatt térül meg.  Ezért jött létre 2021. decemberében a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ, ami külföldi mintát követve, un. egyablakos rendszerben (OSS: One Stop Shop) működő tanácsadó hálózat: a felújítók minden műszaki, pénzügyi, jogi kérdéseikre egy helyen kapnak választ, személyesen vagy akár online is.

A RenoPont nagy hangsúly fektet az edukációra, óriási mennyiségű információ érhető el a renopont.hu oldalon, ahol már a tanácsadás előtt is tájékozódhatnak az érdeklődők. A honlap felhasználóinak száma 65 ezerhez közelített idén februárban.

A tervezés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni egy felújítás során: ezért hozták létre az ingyenesen, online elérhető energiamegtakarítási kalkulátort, amit már több, mint félezren vettek igénybe.

Az ingyenesen elérhető RenoPont Partner minősítéssel rendelkező szakemberek adatbázisa szintén hatalmas segítség a felújítóknak, hiszen ide csak releváns energetikai tapasztalattal rendelkező, régóta felújítási területen dolgozó szakemberek kerülhetnek be.

A rezsiemelés óta látható trendek

Az esztétikai felújítások helyett egyre inkább fordulnak az emberek az energetikai felújítások felé. A RenoPont irodákban elsősorban a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható felújítási lépések a sláger kérdések (pl. fűtő-hűtő klíma felszerelése, napelem). Mélyfelújításokban még kevesen gondolkoznak (sokan persze nem is tudják, mi az), a szakaszos felújításra és a megfelelő tervezésre viszont egyre többen nyitottak. A háború kitörése után megnövekedett a gázfüggetlenedés iránti érdeklődés is: a fűtő-hűtő klímák, hőszivattyúk iránti keresletnövekedés érzékelhető volt.

A RenoPont fő pillére az ingyenes, személyre szabott irodai, vagy online is kérhető otthonfelújítási tanácsadás. A 2022-es rezsiemelés óta többszörösére emelkedett a RenoPont irodákban megjelenő felújítók száma. Az energiatakarékossági héthez kapcsolódva a RenoPont tavaszi nyereményjátékával most az irodai tanácsadásban résztvevők 100 000 Ft értékű energetikai felmérést is nyerhetnek, és a társasházak számára is elérhető egy nyereményjáték!

RenoPont letölthető anyagok: Energiatakarékossági tippek

Forrás: Energiaklub, MEHI

Hírek archivum