MKB Bank

Egyre többen igénylik a CSOK-ot

2016.04.11. Írta:

Nőtt a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylők száma a februári jogszabályváltozások után, amikor több kizáró vagy korábban nem egyértelmű jogszabályt eltöröltek, illetve pontosítottak - számoltak be a pénzintézetek. Az ingatlanárak emelkedése miatt viszont volt, ahol visszaléptek az ügyfelek.

Az MKB Bankhoz több mint százan nyújtottak be eddig igénylést, ők döntően csokot, illetve támogatott hitelt igényelnek, elsősorban használt lakásra. A bank közölte, a lakásárak emelkedése miatt az ügyfelek több esetben is kénytelenek voltak lemondani a tervezett lakásvásárlásról, mivel a korábban meghirdetett árak olyan mértékben növekedtek, amit már nem tudtak elfogadni. A bank szerint továbbra is mozgásban vannak a vételárak, de mivel az év eleji árnövekedés a kereslet csökkenéséhez vezet majd, arra számítanak, hogy az értékesítők újraárazzák az ingatlanokat, amelynek hatására nőhet a hiteligény az év második felében. Vélhetően megnövekszik az építkezések száma is, most ugyanis viszonylag kevés újépítésű lakás van a piacon - írták.
Az MKB szerint a februári jogszabályváltozás nyomán nőtt az igénylések száma, mivel több olyan ügyfél előtt is megnyílt a lehetőség, akiknek korábban a bank nem tudott pozitív tájékoztatást adni. Átlagosan 8 millió forint támogatott hitelt igényeltek az ügyfelek a banknál. Jellemzően kétgyerekesek érdeklődnek, de a háromgyermekes igénylők száma is növekszik. Budapesten és az ország keleti régiójában érdeklődnek a legtöbben.

A Budapest Bankhoz hetente több tucat igénylés érkezik, elsősorban használt lakások iránt. A bank arról is beszámolt, hogy megnőtt az igénylések száma a februári jogszabályváltozások után. Az átlagos hiteligény 10 millió forint körül alakul, vidéken elsősorban ingatlanépítés miatt keresik a csokot, míg a központi területeken az ingatlanvásárlásra igényelt csok a jellemző.

Az UniCredit Bank tájékoztatása szerint február eleje óta több mint kétszáz csok-kérelem érkezett be, a februári rendeletmódosítás tovább könnyítette az újlakás-célú támogatás feltételeit. Mint írták, láthatóan megemelte az ingatlanok értékét az emelt összegű csok bevezetése, így egyes igénylők a saját forrás és a csok felhasználása mellett hitelfelvétellel tudják csak a vágyott ingatlant megvásárolni. A banknál főként meglévő gyermekek után igényelték az ügyfelek a támogatást, a befogadott kérelmek 80 százalékában használt lakásra kérték a pénzt. Használt lakásnál jellemzően kétgyermekesek kérik a nekik járó 1 430 000 forint összeget, míg új lakás esetében is a kétgyermekes ügyfelek vannak többségben, akik a 2 600 000 forintos összeget igénylik - írta az UniCredit. A beérkezett kérelmek főként Budapest és agglomerációja, a megyeszékhelyek és a hozzá közeli nagyvárosok ingatlanjaira vonatkoznak. Az új lakásra igényelhető csok-nak köszönhetően az idén élénkülhet az érdeklődés és a kereslet az újlakás-építések, a magánszemélyek által épített családi házak iránt, ami azonban az új többlakásos társasházak kínálatának hiányában csak évek múltán tudja az újlakás-vásárlást előmozdítani a pénzintézet szerint.

A Takarékbank januártól március végéig több mint 700 csok-igénylést fogadott be, a 10 plusz 10 milliós kamattámogatott hitelt eddig 30 ügyfél igényelte. Az ügyfelek túlnyomó része egyelőre nem az új állami kamattámogatott hitelt, hanem az egyéb lakáscélú hiteleket - használt lakás bővítése, vásárlás, korszerűsítés - keresi. A megyeszékhelyeken, illetve a megyei jogú városokban élénkült az ingatlanpiac és nőttek az árak az új építésű lakások esetében, ami még inkább arra ösztönzi az ügyfeleket, hogy az új lakás vásárlásához csok-ot vegyenek igénybe - írták.
A bank tapasztalatai szerint egyre több városban gyakorlatilag "elfogynak" a kész ingatlanok - sőt, a beépíthető telkek is. Tapasztalatuk szerint rendkívül élénk az ingatlanpiac Nyugat-Magyarországon - főként Győrben, Sopronban, Zalaegerszegen és Szombathelyen - ahol inkább befektetési célú ingatlanvásárlások valósulnak meg, az ingatlanok túlnyomórészt készpénzért cserélnek gazdát és kevesebb a csok igénybevétel. A legtöbb érdeklődést Pest megyében regisztrálták, majd ezt követik Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megye. A csok-igénylések száma a banknál február elején nőtt meg, amikor megjelent az új csok feltételeit tisztázó két kormányrendelet. A befogadott igénylések alapján az emberek 14 százaléka venné fel a támogatást új lakás építésére vagy vásárlására, 80 százaléka használt lakás vásárlásra, 6 százaléka pedig bővítésre. A csok mellé igényelt lakáshiteleknél 5,9 millió forint az átlagos hitelösszeg.
A Takarékbank előrejelzése szerint a bevezetett intézkedések - csok, lakásáfa csökkentése - hatására az idei évben óvatos becslés alapján is megduplázódhat a lakásépítések száma, így országosan 8-10 ezerrel több lakás épülhet az előző évekhez képest.

Az Erste Bank arról tájékoztatott, hogy a hiteligénylések 30 százalékához tartozik csok-kérelem is. Továbbra is felhasználható marad a csok önerőként, vásárlás esetén a vételárnál, építés esetén pedig a költségvetésben - írták.

Forrás: MTI

Hírek archivum