https://hu.pinterest.com/pin/8233211821844553/

Egyre több energiatakarékos készház épül Magyarországon

2022.09.07. Írta:

Jelenleg az épülő házak 20-25 százaléka rendkívül energiatakarékos készház Magyarországon, hiszen az építőipari kapacitás-, és építőanyaghiány, illetve a megemelkedett anyag-, és energiaköltségek hatására az építtetők egyre nagyobb számban választják a méretre gyártott, kiváló szigetelésű könnyűszerkezetes, szerelt technológiás építési módot

Az energiaárak növekedésével még inkább felértékelődnek a jól szigetelt ingatlanok, illetve a környezettudatosság és a fenntarthatóság is egyre fontosabb szempont, évről-évre népszerűbbek a környezetbarát építési megoldások. A készházak építése sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mivel egyre több természetes, vagy életciklusuk végén könnyen lebomló, környezetet nem terhelő anyagokból készülnek. Kevés energiával előállítható és szállítható – gyártásához és újrahasznosításához 117-szer kevesebb energia szükséges, valamint pontosan kalkulálható a bekerülési költsége is.

A könnyűszerkezetes házak esetében jóval kedvezőbbek a fűtési és hűtési költségek, mint amire egy hagyományos technológiával épülő hőszigetelés nélküli háznál számítani lehet. Egy modern könnyűszerkezetes háznak 30 cm-es falvastagság esetén – összehasonlítva egy korszerű téglafallal – több mint 200 százalékkal kisebb a hővesztesége.

Az ÉVOSZ Környezettudatos és szerelt technológiás Szakmai Tagozata, a MAKÉSZ elnöke Kárpáti József szerint: „Egy-egy ilyen szerelt technológiás, környezettudatos készház bekerülési költsége – megfelelő szigeteléssel és a jelenleg még érvényben lévő 5 százalékos Áfával számolva – egy átlagos 100 négyzetméteres földszintes ház esetében alapesetben 5-10 százalékkal kevesebb, mint egy hagyományos építésű téglaépületé. Egy ilyen jól megtervezett háznak 3-4 KW a hővesztesége, felfűtése és hűtése is gyorsabb és egyszerűbb. A lakóteret leginkább csak szigetelés veszi körbe, ezáltal a belső falfelület eleve meleg érzetet ad”

A könnyűszerkezetes házak a legelterjedtebb háztípusok a világon: Észak-Amerikában, Skandináviában, a Távol-Keleten a családi házak döntő többsége ezzel a technológiával készül. Hazánkban Nyugat-Magyarországon, és különösen a Balaton környékén kedvelik a megrendelők a készházakat, és Budapest teljes agglomerációjában is az átlagosnál gyakrabban készülnek így a családi házak.

A hitelek drasztikus drágulása miatt azonban drasztikusan csökken a hitelből családi házat építtetők száma, és bár egyre népszerűbbek a legolcsóbb modulházak és konténerházak, ezen a piacon is az utóbbi két-három hétben erőteljesen csökkent a szerződéskötések száma – tájékoztatta a VG-t a készházépítő szakmai tagozat elnöke. Korábban is tapasztaltak megtorpanást, de most már inkább az a jellemző, hogy sokan visszamondják az építkezést.

Egyre nagyobb problémát okoz, hogy a korábban három-hat hónap alatt elkészülő épületeket most az építőanyaghiány miatt jóval több idő, akár 10-12 hónap alatt lehet kivitelezni. Az anyaghiány miatt az építkezéseket sokszor át kell ütemezni, a szakembergárdát átcsoportosítani, ami további fennakadásokat okoz.

Még ennél is nagyobb gond az építőanyagok napi árazása, amire nem nagyon találtak megoldást a kivitelezők. Korábban 30-60-90 napos fizetési határidőre lehetett anyagokat vásárolni, mert így könnyebb volt finanszírozni az építkezést. Most viszont az építőanyag- és a gépészetitermék-kereskedők úgy engedik ki az árut, hogy 100 százalékig ki van fizetve. 

Összességében ezek a tényezők okozták a megtorpanást a készházpiacon is, ahol a kedvezményes lakásáfa meghosszabbításától remélik, hogy visszaépül a kereslet. Az energiatakarékos épületek iránt ugyanis óriási az érdeklődés, a megfelelően hőszigetelt ökoépületek, a hagyományos építőanyagok felé fordultak a vevők.

Egyelőre készpénzes vevők maradtak bőven a piacon – mondta Kárpáti József. 

Forrás és további információ: vg.hu, Realista

Hírek archivum