Egyre több a CSOK-igénylő

2016.11.25. Írta:

Egyre többen veszik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára . Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta, hogy a csok-támogatottak jelentős része szeretne még gyermeket vállalni.

Egyre többen vásárolnak vagy építenek lakást, házat. Ez pedig abból is látszik, hogy egyre többen veszik igénybe az otthonteremtési kedvezményt - mondta Dömötör Csaba.

2015 júliusa óta 32 100 csok-kérelmet hagytak jóvá, ezek összértéke 73 milliárd forint, a kedvezményezettek száma tehát meghaladta a 30 ezret.
Dömötör közölte, hogy megvan a pénzügyi fedezete a további támogatásnak, a jövő évi költségvetésben ugyanis 211 milliárd forintot biztosítanak otthonteremtésre.

Novák Katalin azt mondta, az otthonteremtési program a gyermekvállalást tervező fiatalokat kiemelten segíti. Úgy látják, hogy a csok-támogatottak jelentős része szeretne még a jövőben gyermeket vállalni.

Hangsúlyozta, a csok célja nem pusztán a gazdaság fellendítése az építőipar támogatásán keresztül, hanem a magyar családok gyermekvállalásának a támogatása. 

A részletes adatokat ismertetve kijelentette, az otthonteremtési program továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, az érdeklődés nem csökken. Ezt mutatja, hogy a szeptemberi adatokhoz viszonyítva októberben a befogadott kérelmek száma és összege is 10-10 százalékkal emelkedett.

Folyamatosan nő az új lakás vásárlására, illetve építésére igényelt támogatások mértéke, 2015 második félévének havi átlagos adataihoz képest idén január és október között az új lakásra vonatkozó támogatást igénylők száma több mint négyszeresére növekedett.

Az új lakás építésére vagy vásárlására vonatkozó csokot a támogatottak több mint a fele megelőlegezett formában vette igénybe, ők tehát további gyermekeket terveznek - közölte Novák Katalin.

Forrás: kormany.hu

Hírek archivum