Budapesti Lakáspiaci Riport / igylakunk.hu

Egyre nő az újlakás-kínálat Budapesten

2017.03.17. Írta:

A legfrissebb Budapesti Lakáspiaci Riport szerint 400 lakóingatlan-fejlesztés folyik jelenleg a fővárosban. A 2017 I. negyedévére vonatkozó lakáspiaci elemzésben több mint 13 ezer újépítésű lakás árát vizsgálták.

Az adatsor azt mutatja, hogy a használt lakások piaca után egyértelműen beindult a budapesti újlakás-piac is. A fejlesztők egyre aktívabbak, a kínálat óriási, és úgy tűnik, a következő években is folytatódhat ez a tendencia. Az Eltinga, az Ecorys és az FHB Index szakemberei már közel 400 lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze a fővárosban; az adatsor újépítésű lakásainak száma pedig meghaladja a 13 ezret.

Összehasonlításképpen: 2016 harmadik negyedévében még mindössze 255 budapesti fejlesztést, és azokban 3400 lakást számlált a riport; míg a tavalyi év utolsó negyedévében is "csak" 11 ezer lakás adatait listázták. A friss adatsort górcső alá véve természetesen ezúttal is megállapítható, hogy: a fővárosban az átlagos újépítésű lakás
• 2 és fél szobás;
• alapterülete 61 négyzetméter;
• és 46 152 579 forintba kerül.

A lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is tudnak produkálni a főváros különböző részeit vizsgálva. Buda és Pest viszonylatában is jól látszik, hogy a Duna árban komoly vízválasztó. Az átlagos lakásár ugyanis közel 10 millió forinttal drágább a folyó nyugati, mint a keleti oldalán. Új építésű ingatlanok átlagára Budán 52.841.331 Ft, Pesten 43.114.839 Ft.

Bp ujlakas arak 2017 1

A kerületi bontás ennél is többet elárul a főváros megosztottságáról: a prímet továbbra is az V. kerület viszi a maga bő 164 milliós átlagos lakásáraival; de a legnagyobb alapterületű lakásokat is ugyanitt találhatjuk. A legolcsóbb lakásokat pedig Budapest XIX. kerületében adják - itt az átlagos alapterületű, azaz 62nm lakásokat 26 milliós átlagáron öntik (vagy öntenék) betonba a fejlesztők.
A legkisebb alapterületű lakásokat a főváros VII. (46 nm/lakás), illetve VIII. kerületében (48 nm/lakás) találhatjuk. Talán a 10+10-es CSOK is beváltja a kormányzat hozzá fűzött reményeit, hiszen az átlagos alapterületek szinte a legtöbb kerületben megfelelnek a támogatás peremfeltételeinek.

Forrás: Budapesti Lakáspiaci Riport / Pénzcentrum

Hírek archivum