Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Egyre nehezebb eladni az újépítésű lakásokat

2022.12.14. Írta: Sajtóhír

Csökkent az eladott újépítésű lakások száma a harmadik negyedévben, míg az átlagos négyzetméterárak tovább nőttek - derül ki az Eltinga friss Budapesti Lakáspiaci rIportjából.

A felmérés csak nem 20 ezer olyan lakás adatait tartalmazza, amely olyan fejlesztésben található, ahol 2022 május és november között legalább egy lakást kínáltak eladásra.

A vizsgált negyedévben mindössze 1070 lakást adtak el a fejlesztők, ami 50 darabbal kevesebb, mint az előző negyedévben. Leginkább a már régebb óta piacon lévő projektek esetében jellemző az eladádok lassulása.

Szeptember óta több mint 2600 lakás értékesítése kezdődött el új építésű projektekben, ami jelentős emelkedés az előző két negyedév ezer körüli mennyiségéhez képest. A korábbinál nagyobb arányt képviselnek most a nagy lakásszámú projektek, amelyeknek átlagos nagysága meghaladja a 80 lakást.

A riportból az is kiderül, hogy a kínálati négyzetméterárak mintegy 5 százalékkal nőttek egy negyedév alatt Budapesten, és már meghaladják az 1,4 millió forintot. A kerületi eltérések azonban jelentősek, a legolcsóbb és a legdrágább kerület között csaknem háromszoros az árkülönbség.

Éves szinten a drágulás továbbra is infláció feletti, 29,7 százalékos volt. A drágulás mértéke ugyanakkor éves és negyedéves szinten is csökkenést mutat.

Az újonnan indított projektek jelentősen hozzájárultak az átlagárak növekedéséhez, a régebb óta értékesített lakások körében ugyanis a negyedéves drágulás csak 3,5 százalékos volt. Novemberben egy átlagos budapesti új építésű lakás 97,4 millió forintba került, a sokújonnan piacra kerülő kisebb lakás miatt egyelőre még nem sikerült áttörni a 100 millió forintos határt.

Forrás: Eltinga, Portfolio

 

Hírek archivum