scofieldrealtyinc.com

Egyre kevesebbet ér a pénzünk a lakáspiacon

2018.02.27. Írta:

Tavaly másfélszer gyorsabban nőttek a lakásárak, mint a keresetek.

A KSH adatai szerint 2015 júniusától a tavalyi év végéig duplájára nyílt a bérek és a kínálati lakásárak között az olló. Míg 30-35 százalékos növekedés volt a bérekben, addig az lakásárak elérték a 66 százalékos emelkedést, az elkövetkező időszakban pedig már nem is várható további jelentős munkabér-növekedés – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Az InfoRádióban azt is mondta,tavaly a nettó átlagbér 13 százalékkal, a lakásárak pedig 18 százalékkal emelkedtek.

Olyan magasan vannak az ingatlanárak, hogy ezt a növekedési ütemet biztosan nem fogják tartani. Az Otthontérkép elemzése szerint még 5-8 százalékkal drágulhatnak az ingatlanok. Ez azzal magyarázható, hogy az ingatlanfejlesztők áthárítják az alapanyagárak és a munkabérek növekedését az új építésű lakások árába, ugyanakkor az elemzők szerint az áremelkedés már elérte a tetőpontját.

Mester Nándor elmondta, a lakásbérlésben is megfigyelhető az árnövekedés: a fizetések 30-35 százalékát költik átlagosan a bérleti díjakra,de hozzátette, főleg Budapest belső kerületeiben, már elérték a drágulás felső határát, így további jelentős árnövekedés már nem várható.

Forrás: infostart.hu

Hírek archivum