Nyomtatás
újHÁZ Centrum

Egyelőre nem áll meg az áremelkedés az építőiparban

2022.09.14. Írta:

Az építési vállalkozók egész évre szóló áremelkedési várakozásait a piaci folyamatok felülírták. Koji László, az ÉVOSZ elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az építésgazdaság területén tapasztalható áremelkedés több mint duplája a fogyasztási ár növekedésének. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója úgy látja, hogy amíg az energiaárak emelkednek, addig az építőanyagok ára is nőni fog.

Az új építéseknél és a felújításoknál egyaránt megjelenik a drasztikus áremelkedés, melynek ez év végéig történő visszarendeződésére semmilyen jel nem utal, a kivitelezők a beszerzési nehézségeket az év első felében beárazták. További kitettséget a kiszámíthatatlan energiaár-változások és a Ft/EUR árfolyam változása okozhat.

Az építési termékek gyártásának költségei között az energiaköltségek részaránya átlagosan 25%-os nagyságrendet jelent, de vannak olyan építési termékek (pl. cement, égetett kerámia, tégla, egyes szigetelőanyagok), ahol ez az arány magasabb annak ellenére, hogy az anyaggyártók nagy többsége modern, energiatakarékos berendezésekkel, technológiával termel.

A forint árfolyamának euróhoz való viszonyulása pedig a kivitelezőknél tud üzleti sokkot okozni, hiszen a felhasznált építési termékek, anyagok 48%-a importból érkezik. A nemzetközi beszállítói láncok problémái a hazai kivitelezési idők hosszabbodását eredményezik. A forint további apró gyengülése is jelentős árfelhajtó tényező az építésgazdaságban.

Az építőiparban a szakmunkások és mérnökök megtartása várhatóan tovább növeli a vállalkozások költségeit, amit be kell, hogy vállaljanak a cégek annak érdekében, hogy a hazai és nemzetközi munkaerő piacon munkaadóként versenyben tudjanak maradni.

Az ÉVOSZ tapasztalatai szerint megrendelői oldalról első számú üggyé a finanszírozhatóság kérdése vált. Az állam és az önkormányzatok jelentős volumenű építési beruházásokat halasztanak későbbre. A lakosság hitelképességének, az energiamegtakarítást célzó beruházások, felújítások finanszírozhatóságának a határára érkezett. A hazai és külföldi befektetők eddig állami támogatásokra számítottak, egyre inkább az egyéb állami közreműködést is értékelnék. Ilyen az állami, önkormányzati területek vállalkozásba adása, közreműködés a közművesítésben, a magánerőből megépített létesítmények állami, közösségi igénybevétele az üzemeltetés során.

 

Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum építőanyag-kereskedelmi vállalat vezérigazgatója a Forbesnak adott interjújában arról beszélt, hogy "amióta a járvánnyal elindult a turbulencia, és hiányok, ellátási zavarok befolyásolják az árakat, a piac kiszámíthatatlan. De már az elején is bizonyos termékkörökről volt szó, ez ma sem mindegy. Falazóelemeknél, kerámiacserépnél, burkolatoknál, amit tehát az energiaárak is érintenek, elkerülhetetlen a további drágulás. Egy év alatt konkrétan megtízszereződtek a gázárak, attól függően pedig, hogy melyik gyár hogyan kötött le magának gázkapacitást, annál jobban lesznek kitéve a helyzetnek, és nem fognak tudni kompenzálni."

Mint mondja, jellemzően már nem a kereslet mozgatja a piaci árakat, hanem hat rá az alapanyag, az energia és a munkaerő ára, valamint az infláció és az euróárfolyam is. Például hiába esik vissza a kerámiafalazó iránti kereslet, akkor is emelkedni fog az ára, mert a hozzá kötődő gázáremelkedés nem kitermelhető.

Véleménye szerint konstans áremelkedéssel kell számolni mindaddig, amíg az energiaárak is emelkednek. (A KSH szerint a második negyedév termelői árai 25%-ot ugrottak a tavalyi időszakhoz képest.)

A lakosság szempontjából ennek ellensúlyozása lehetne egy olyan állami támogatás, amely a rezsiköltség csökkentésére vonatkozna, vagyis olyan beruházásokra, melyekkel a lakosság magának tudna kompenzálni.

Az otthonfelújítási program hárommilliós keretének növelése is lehetne ösztönző, de ennél többet ért volna, ha nem kettő, hanem három-négy év áll rendelkezésre a programhoz. "Annyi idő alatt mesterembert is könnyebb elérni, valamint a terméket is. És így senkinek nem kellene bespájzolnia, hogy biztosítva legyen az anyag, ami szintén egyfajta spiráljelenséget okozott, mert nem a rendes felhasználási ütemben, hanem mesterségesen szippantotta el az elérhetőséget, és egyébként az árakat is megdobja" - fejtette ki a lapnak Rázsóné Szórády Csilla.

A trendekről szólva elmondta, hogy "a tűzifa, a szén szinte azonnal eltűnt a piacról, és a kémények forgalma is látványosan beindult. Ősztől inkább a szálas vagy polisztirol szigetelés lehet a sláger, és természetesen a nyílászárók piaca is fel fog lendülni."

 Forrás: ÉVOSZ, Forbes