Drágulnak és lassulnak az építkezések

2018.03.01. Írta:

A tavalyinál kisebb mértékben, de idén is drágulhatnak az építőanyagok. Az építőipari beruházási boom hatására töretlen a keresletnövekedés, egyes termékekből is többhetes lehet a várólista, ugyanakkor új munkahelyek is létrejönnek.

Az építőipari beruházások növekedésének kedvező hatása, az építőanyag kereskedelemben is egyértelműen megmutatkozott - derült ki a Murexin Kft. által, a mintegy száz partnere körében végzett év eleji felméréséből. Kiderült, hogy a válaszadó kereskedők 42 százalék 10 százalék feletti, 33 százaléka pedig 20 százalék feletti általános növekedést regisztrált 2017-ben. A kedvező általános tendencia, a burkolóanyagok piacát is érintette: a válaszadók 42 százaléka jelzett 10 százalék feletti növekedést ezen a területen.

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) tegnap közzétett éves jelentése szerint a magasépítés szárnyalása következtében az érintett termékkörökben két számjegyű növekedést jegyeztek fel. Az építőkémia és épületgépészeti termékek iránti kereslet még nem ugrott meg, de a kivitelezések előrehaladtával ezen a részpiacon is felfutás várható.

Vidor Győző, a MÉASZ elnöke rámutatott: jelentős lakossági potenciál és széles körű szándék van a korszerűsítési szegmensben is, miután a lakóingatlanok kétharmada elavult. Nullakamatú hitel mellett vissza nem térítendő pályázati lehetőségekre és részleges áfa-visszatérítésre lenne szükség a megtakarítások energetikai célú (gyakorlatilag önmegtérülő) beruházásának előmozdítására a MÉASZ álláspontja szerint.

Építőanyag-várólista és fuvarozói kapacitáshiány

Egyes falazóanyagokra, leginkább az égetett kerámiára, a szálas szigetelőanyagokra és a beton térburkolatokra egy-három hónaposra hízott a várólista a lakásépítések felpörgése miatt – nyilatkozta a Világgazdaságnak Juhász Attila, az Új Ház Centrum igazgatóságának elnöke. A piacvezető beszerzési társulás tagjainak vélekedése szerint a tavalyi, soha nem látott mértékű, 20 százalékot meghaladó forgalombővülés velejárója volt a hiány generálta, 5–10 százalék között megoszló áremelkedés. a hazai gyártóknál sokat nőttek a gyártási költségek az alapanyagok nemzetközi ára miatt. Mindeközben az építőiparnak újabb kihívással kell szembenéznie, mivel a fuvarozói kapacitás terén kibontakozó hiány már a teljes ágazatot lassítja.

A felpörgött kereslet a falazóanyagok piacán 40 százalékos növekedést eredményezett, aminek a drágulás mellett az egy-két hónaposra hízott várólista lett a mellékhatása. Idén – a magas tavalyi bázishoz képest – kisebb, átlagosan 15 százalékos forgalomnövekedést és 5 százalék körüli drágulást valószínűsítenek a kereskedők. Az Új Ház Centrum tavalyi nettó forgalma meghaladta az 50 milliárd forintot, ami a húszéves cég történelmi rekordja.

Jelentősen, mintegy 20 százalékkal kellett emelni a béreket is az ágazatban. Utóbbira az idei évben is szükség lesz a munkaerő elvándorlásának megakadályozása érdekében. Mindezek a folyamatok összességében az építkezések drágulását, illetve lassulását okozzák.

Nő a kereslet a prémium termékek iránt

A Murexin által megkérdezett kereskedők egyértelműen jó jelnek tartják, hogy a vásárlók többsége ma már minden szegmensben a magasabb minőségű termékeket keresik - ezt a válaszadók 83 százaléka igazolta vissza. 58 százalékuk pedig ezen belül, a burkolóanyagok piacán is erőteljes elmozdulást tapasztalt a prémium termékek iránt. Ehhez a tendenciához illeszkedik, hogy 67 százalékuk úgy érzékeli: az energiahatékonyabb termékek iránt is érezhetően megnőtt a kereslet.

A rendkívül gyors építőipari felfutás mellékzöngéje, hogy a válaszadók 83 százaléka tapasztal időszakonként átmeneti áruhiányt. Jó jel viszont, hogy a forgalomnövekedés hatására stabilizálódott a szektor gazdasági helyzete és 42 százalékuknál emelkedett a létszám. A cég felmérése szerint a válaszadók 58 százaléka 2018-ra is erőteljes, 10 százaléka feletti növekedést vár az építőanyag kereskedelemben.

Forrás: Világgazdaság, Pénzcentrum

Hírek archivum