Csökken a különbség a használt és az új lakások árai között

2017.03.27. Írta:

Gyorsabban drágulnak a használt lakások, mint az újak, így csökken az árkülönbség a használt és új építésű lakások között – mutatja az Otthontérkép felmérése.

Az új és használt lakások közötti különbség már az elmúlt 10-12 hónapban csökkent. Az új és az újszerűek között idén márciusra harmadára esett a különbség 2016 első negyedéhez képest, az új lakások pedig idén már csak 13 százalékkal drágábbak a jó állapotú használt lakásoknál, míg tavaly még 20 százalékos volt a különbség. Ennél kevésbé, de csökkent az árkülönbség a felújított és közepes ingatlanok és az új építésűek között is.

Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője szerint a két csoport közötti árkülönbség csökkenése addig folytatódhat, amíg azok, akik új építésű lakásokba akarnak költözni, a mostaninál nagyobb arányban nem kezdik majd árulni a lakásaikat, hogy ezzel is előteremthessék az önerőt. Ezzel növekszik majd a teljes használt-lakás kínálat, ami először lassítja majd az áremelkedést, majd az árak stagnálását, aztán pedig akár kisebb csökkenését is hozhatja a használ ingatlanoknál. Az Otthontérképnél arra számítanak, hogy tovább differenciálódik a használt lakások piaca, vagyis növekszik az árkülönbség az újszerű vagy felújított, de jó helyen lévő, illetve a közepes vagy rossz állapotú lakások között.

Budapesten 2015 vége és 2016 vége között 18 százalékkal nőttek az új és használt lakásokra vonatkozó kínálati átlagárak.

Forrás: Index / Otthontérkép

Hírek archivum