Az ingatlanforgalom változása a járásokban OTp Jelzálogbank

Az új építésű lakások többségét átárazták a fővárosban

2019.07.01. Írta:

Egyre nő az eladott lakások száma - az áremelkedések ellenére is. A budapesti újépítésű lakások felét átárazták, elsősorban a kivitelezési kötlségek emelkedése miatt.

Az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérképe azt mutatja, hogy a lakásárak emelkedésével párhuzamosan az eladott lakások száma is nő, országrészenként azonban nagy különbségek vannak.

NAV tranzakciós adatbázisából kiderül, hogy tavaly a községek forgalma nőtt a legnagyobb mértékben, amit a kisebb városok, majd a megyei jogú városok forgalmi bővülése követett. Budapesten ugyanakkor az elmúlt két év csökkenése után csak minimális, 2% körüli növekményt látunk. Mindezek alapján, a főváros egyre kisebb szeletét adja az összforgalomnak, míg a kisebb városok és községek részaránya egyre nő, a nagyvárosok részesedése pedig jelenleg stagnál. Ez párhuzamba állítható a nagyjából két éve megfigyelhető trenddel, miszerint a kereslet élénkülése az - egyelőre még látványosan - olcsóbb térségek felé mutat. Ez hosszabb távon ugyanakkor árkiegyenlítő hatással járhat.

OTP étréktérkép 2019 1 06 netto hozam 768

Részletek az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséről: Portfolio

Budapest: nőtt a forgalom, drágultak a lakások

A Budapesti Lakáspiaci Riport 2019. második negyedéves adatai alapján az árral rendelkező projektek mintegy 55 százalékát átárazták az év első felében. A megváltozott árí lakások 91 százaléka drágább lett, az átlagos emelés 4,8 millió forint (7,3%) volt.. A maradék 9 százalék 170 lakást jelent, ezeknél összesen mintegy 940 millió forinttal csökkentették az árakat a fejlesztők. (Az adatbázis jelenleg közel 25 000 lakást tartalmaz, ezek olyan fejlesztésekben találhatók,
amelyek 2019 első vagy második negyedévében legalább egy szabad lakást tartalmaztak.)

A Budapesti Lakáspiaci Riportból az is kiderült, hogy mintegy 26 százalékkal több lakást értékesítettek a fejlesztők az előző negyedévhez képest, így a tavasszal eladott lakások száma meghaladta a 2 ezer darabot.

BLR 2019Q2 szabad lakások db

A szabad lakások kínálata az előző negyedév mélypontjához képest 13 százalékkal nőtt, és elérte a másfél évvel ezelőtti állapotot: a megvásárolható lakások száma Budapesten jelenleg meghaladja a 7 300 darabot. Nyolc darab 100 lakásosnál is nagyobb projekt értékesítése kezdődött el, köztük a legnagyobbak az első ütemeikkel (Budai Walzer, Park West, Waterfront City).

Jelenleg 500 lakóprojekt van folyamatban, amelyeknek a nagy része négy kerületben összpontosul: a projektszámot illetően kiemelkedő a XIII., a XI., a III. és a XIV. kerület, utóbbiban is még több mint 40 lakóparkot fejlesztenek, míg a legerősebb XIII. kerületben közel 90 ezeknek a száma.

Az eddigi befejezett lakások és a várhatóan még idén befejezettek alapján, csak ebben az évben mintegy 15 800 új lakás átadása fog lezajlani Budapesten.

BLR 2019Q2 lakások átadása

BLR 2019Q2 csúszások

Az új kínálatban egyre kevesebb az olyan lakás, amely 2020-tól is 5 százalékos áfával értékesíthető, a fejlesztők éppen ezért igyekeznek különféle engedményekkel meggyőzni az érdeklődőket, hogy még idén minél nagyobb részletet fizessenek ki az akár csak évek múltán elkészülő lakásokért. Több fejlesztésben jelenleg szünetel az értékesítés, a lakások átárazása és új fizetési konstrukciók bevezetése folyamatos. 

A fajlagos árak átlaga 4,5 százalékkal, 878 ezer forintra növekedett a budapesti újlakás-piacon (a fajlagos medián ár 825 ezer forint volt).

BLR 2019Q2 eladott lakások mérete

 

 

Hírek archivum