Az első negyedév után megtorpantak a lakbérek

2024.05.16. Írta:

A KSH-ingatlan.com lakbérindex áprilisi adatai alapján minimálisan csökkentek a budapesti lakbérek, országosan viszont még kitart a lendület. Az MNB tegnap bemutatott Lakáspiaci jelentése szerint a bérleti díjak a lakásárakét meghaladó éves dinamikával emelkedtek.

A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint Budapesten az előző év azonos időszaki, 22,8 százalékos ütemről 2023 negyedik negyedévére 12,2 százalékra lassult a bérleti díjak éves növekedési üteme, országos átlagban
pedig 21,4 százalékról 12,6 százalékra mérséklődött a dinamika egy év alatt.

Lakbérindexek és lakásár/bérleti díj mutatók alakulása országosan és Budapesten (2015 = 100%)

Megjegyzés: A lakbérindexek az ingatlan.com kínálatában szereplő kiadó lakáshirdetések alapján. A lakásár/bérletí díj mutatók alakulása a lakbérindexek és az MNB lakásárindexek alapján.

KSH-Ingatlan.com, MNB.

A kiadó lakások jövedelmezőségét megragadó, valamint a különböző lakhatási formák – saját forrásból való – megfizethetősége között kapcsolatot teremtő lakásár/bérleti díj mutató 2015 és 2022 második negyedéve között a fővárosban 1,9-szeresére, országosan 1,8-szorosára emelkedett, ezt követően azonban mérséklődni kezdett. 2023 negyedik negyedévében Budapesten mintegy 8 százalékkal, országosan 6 százalékkal csökkent a ráta éves összevetésben.

Áprilisban eltérő irányt vettek az országos és a fővárosi lakbérek. Miközben márciushoz képest országosan átlagosan 0,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak Budapesten 0,5 százalékkal csökkentek - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexéből.

Az albérletpiaci drágulás megtorpanását jelzi az is, hogy az inflációval együtt számolt reállakbér-mutató országosan stagnált márciushoz képest, Budapesten pedig visszaesett. Így 23 és 17 százalékkal haladták meg a 2015-ös átlagot.

Számítani lehetett a megtorpanásra

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az áprilisi adatokat kommentálva elmondta: “A keresetek és a jövedelmek idei két számjegyű emelkedését mostanra beárazta a piac, ennél jelentősen magasabb albérletárakat viszont már nehezen tudnak megfizetni a bérlők. Ennek köszönhető, hogy országosan jelentősen lassult a bérleti díjak növekedése, Budapesten pedig csökkenésbe fordultak át havi szinten. Összességében az év első hónapjaiban látott lendületes drágulás korrekciója következett be áprilisban.”

A fővárosi csökkenéshez főként a pesti belső kerületek járultak hozzá a legnagyobb mértékben. A szóban forgó V., VI., VII., VIII., IX. kerületekben ugyanis ugyanis 1,8 százalékos volt a havi csökkenés. Ugyanakkor a budai hegyvidéki kerületekben 1,4 százalékos emelkedést történt márciushoz viszonyítva.

Májusban sem változtak jelentősen a bérleti díjak

Április közepéhez képest még májusban is stagnált a fővárosi bérleti díjak havi átlaga, amely 270 ezer forintot tett ki. A bérlőjelöltek számára a legjelentősebb választékot biztosító XI., XIII. és XIV. kerületben május közepén átlagosan 240-275 ezer forintos havi bérleti díjjal kínálták a kiadó lakásokat a tulajdonosok. A fővárosi piacon belül csak a XV., a XX. és a XXI. kerületben maradt 200 ezer forint a havi bérleti díjak átlaga.

A vármegyeszékhelyekre jellemző összesített átlagos bérleti díj sem változott áprilishoz képest, 150 ezer forinton maradt. Debrecen a legdrágább nagyváros 240 ezer forintos bérleti díjjal, itt viszont még havi szinten is 20 ezer forinttal emelkedtek az átlagos albérletárak. Érdekesség, hogy a debreceni átlag kilenc budapesti kerületét is meghaladja. Utána következik Székesfehérvár, Győr és Veszprém 180-190 ezer forintos összeggel. A két legjelentősebb kínálattal rendelkező nagyvárost, Miskolcot és Szegedet pedig 110 ezer és 159 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemezte május közepén.

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a bérleti díjak azért is reagálnak ilyen gyorsan a piaci kereslet változására, mert a bérbeadók akár százezreket is bukhatnak, ha a kiadó lakásuk hetekig üresen áll. “Ez pedig most a bérlők malmára hajtja a vizet.” - tette hozzá Balogh László.

Forrás: ingatlan.com, MNB

Hírek archivum